Jaktnyheter

Svensk forskare attackerad av isbjörn på Grönland

Lars-Öivind Knutsen är övertygad om att den attackerande isbjörnen såg honom som mat. Arkivbild: Gettyimages

Svenske forskaren och filmaren Lars-Öivind Knutsen attackerades natten till tisdagen av en isbjörn på Grönland. Han vaknade av en smäll och såg ett isbjörnshuvud som stirrade ned på honom via fönstret - och sedan gick björnen till attack.

"}}

Deep Sea Reporter rapporterar att Lars-Öivind Knutsen, från Löa norr om Lindesberg, ingår i ett team som just nu befinner sig på Grönland för att spela in en dokumentärfilm om valrossar.

Manskapet gick till sängs på måndagskvällen och Lars-Öivind Knutsen lämnade fönstret lite öppet, eftersom det var varmt i stugan. Vid fyratiden på morgonen vaknade han av en smäll. När han tittade upp såg han huvudet på en isbjörn som stirrade ned på honom.

Lars-Öivind Knutsen skrek högt.

”Som en projektil”

– Först drog sig björnen tillbaka – men kom sedan in som en projektil med hela sin överkropp och bet mig i handen, tummen blev svårt sargad. Björnen försökte dra mig med sig, jag skrek och försökte slå på det drygt 300 kg tunga djuret med min fria hand, berättar Lars-Öivind Knutsen för Deep Sea Reporter.

Kollegorna i filmteamet vaknade och med hjälp av en kvast och en signalpistol lyckades man mota bort björnen.

Lars-Öivind Knutsen flögs till Island för vård och uppges ha svåra bettskador i handen.

”Mer aggressiv”

Senare på tisdagen kom rapporter om att björnen på nytt försökt ta sig in i expeditionens stuga. Lars-Öivind Knutsen konstaterar att den måste skjutas.

– Den är betydligt mer aggressiv än andra isbjörnar jag mött, säger han till Deep Sea Report.

I teamet har man skarpladdade gevär med sig, men de får bara användas i livshotande situationer – eftersom isbjörnen är fridlyst.