Jaktnyheter

Svea blev sju år – dödades sannolikt av varg utanför Falköping

Tax-drever-blandningen Svea blev sju år gammal. Foto: Privat

En blandning mellan tax och drever blev på söndagen sannolikt attackerad av varg utanför Falköping.
- Jag såg en varg, berättar hundägaren, som tvingades avliva sin hund.

"}}

Jaktjournalen berättade förra veckan att det kan vara ett nytt vargrevir på gång i Brismene utanför Falköping. Länsstyrelsen spårade förra helgen två vargar i området. Se länk längst ned i artikeln.

Det hann bara gå några dagar, sedan inträffade av allt att döma den första tragedin för en jakthundsägare. Svea, som blandrastiken hette, föredrog rådjur och fick på söndagen tag i sitt favoritvilt.

– Det var fullt drev och det gick ungefär 20 minuter innan rådjuret passerade mig. Det kastade, så jag kunde inte skjuta, berättar hundägaren.

Stilla på pejlen

Drevet försvann rakt ut på en mosse och hundägaren tänkte att det skulle bli långkut. Men plötsligt fick han se att hunden var stilla på pejlen.

– Jag gick ditåt och efter ett tag såg jag att hunden rörde sig igen. Hon kom tillbaka till mig, men det gick inte fort och när hon kom såg jag att hon haltade, berättar hundägaren.

När han tog i sin hund skrek den av smärta. När han tittade ut över mossen såg han en varg på cirka 300 meters avstånd.

– Jag bar ut hunden från skogen och vi åkte till veterinär i Jönköping. Först såg det inte så allvarligt ut, men när veterinärerna rakat av päls såg de djupare bett i lår och rygg. Det hade blivit invärdes blödningar och det gick inte att göra någonting. Vi avlivade henne, berättar hundägaren.

Hunden ska besiktas

Det var hans enda hund och nu ser hans framtid som löshundsjägare mörk ut.

– Det är här jag bor och jagar och jag lär inte skaffa någon ny hund på ett bra tag – inte när det ser ut som det gör här nu, säger hundägaren.

Nelly Grönberg, handläggare på länsstyrelsen, berättar att hunden inte besiktats av länsstyrelsens personal ännu. Besiktningen ska ske under måndagen.

Ännu finns inga DNA-svar på de spillningar som länsstyrelsens spårare hittade förra söndagen då två vargar spårades i området.

Den sjuåriga tiken drev rådjur när hon attackerades. Foto: Privat