SVA bekräftar – björnen bröt nacken

Särna/Uppsala (JJ) Ingen har väl undgått historien om fågeljägaren som attackerades av en brunbjörnshona i helgen. Nu bekräftar Statens Veterinärmedicinska Anstalt fågeljägarens historia. Björnen bröt nacken.

Biträdande Statsveterinär Henrik Uhlhorn berättar att björnen, en hona på 111 kilo, hade ett brott i övergången mellan skallen och atlaskotan på ryggraden.

– Björnen bröt nacken. Vi kunde även se en blödning vid sidan av nosen där huvudet träffat själva trädet, säger han.

Historien om Kent R Olsen får nu stöd av obduktionen. Det var i helgen som han under en jakt med sin stående fågelhund i Lisselåvallen i Särna, attackerades av en björn. Björnen ville troligen skydda sina två ungar.

Kent R Olsen jagades och sprang för livet. När han tog skydd bakom en tall sprang björnen rakt in i trädet och föll död ner.

– Det är absolut ovanligt att djur bryter nacken på detta vis, men det kan hända. Om ingen människa finns i närheten och bevittnar händelsen får vi ju inte heller kännedom av det, säger Henrik Uhlhorn.

AKTUELLT

Vi är Jaktjournalen: Marcus vann en plats hos oss

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår redaktör Marcus Holms tur.

Annonser