Jaktnyheter

Stövaren Cacko attackerad av varg under harjakt

Suine Nilssons stövare, Cacko, attackerades cirka tre kilometer väster om sjön Gänsens sydspets. Foto: Privat, karta: hitta.se
Dalarna (JJ) Sune Nilssons hamiltonstövare attackerades i lördags morse av varg. – Det är andra hunden för mig som vargarna ger sig på, berättar Sune.
Sune och sexåriga hamiltonstövaren Cacko gav sig ut på harjakt väster om Nyhammar i Dalarna. Området där han släppte hunden var cirka tre kilometer väster om sjön Gänsens sydspets. Cacko låg ute på sök när vargen gav sig på honom. – Kaffet hade precis kokat upp när jag hörde att det blev ett jävla liv utefter vägen. Hunden skrek och skällde om vartannat, men plötsligt blev han tyst, berättar Sune. För nio år sedan fick han en luzernstövare svårt biten av varg och därför anade Sune direkt att det var fråga om en vargattack på hamiltonstövaren. – När det blev tyst trodde jag att vargen tagit livet av hunden, men jag smög mig ned efter vägen och bakom ett krön fick jag se både varg och hund, berättar Sune.

Reviret Norrsjön

Han kom in på 70 meters avstånd och då satt Cacko mitt på vägen och vargen stod 1,5 meter ifrån honom. – Han hade blivit biten i könet, svansroten och baklåret och satt väl på vägen och försökte skydda bakdelen, säger Sune. När vargen fick se Sune tog den ett språng och försvann ögonblickligen. Området ligger inom vargreviret Norrsjön. Det hette tidigare Lövsjön. Länsstyrelsens besiktningsman har tittat på skadorna och konstaterat att hunden angripits av varg.

Stor böld efter bett

Sune och Cacko fick tillbringa hela lördagen på Falu djursjukhus. – Han var medtagen och hade svårt att gå men nu är han redan bättre. Han verkar ha klarat sig förhållandevis bra, säger Sune. Hans luzernstövare som attackerades på gränsen mellan Borlänge och Gagnef för nio år sedan var svårare biten. – Ett par år efter attacken fick han en stor böld på det stället där vargen bitit honom över ryggen. Han blev alldeles vinglig på benen och fick liksom inte med sig bakändan. Jag tror att bölden orsakades av skadorna efter bettet, men det fick jag inte veterinären att intyga. Den här gången har jag sett till att det tagits ordentligt med röntgenbilder, om det skulle bli mer problem, säger Sune Nilsson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21