Onsdag 12 maj genomfördes SM i jakt för naturbruksskolorna i Sverige. Älvdalens utbildningscentrum tog hem segern i alla tre klasserna, med Simon Röjås, Vilma Frisk, lärare Karl Bertil Johansson, Oscar Eriksson och Tove Kvist.Foto: Privat

Storslam i Jakt-SM för Älvdalens jaktelever

När SM i jakt avgjordes för naturbruksskolorna i Sverige, var det Älvdalens jaktelever som tog hem vinsten i alla klasser. Tävlingen som under åren förändrats något, genomfördes den här gången på distans.

"}}

– Det är jätteroligt! De var ingen b-lagsuppställning om man säger så, utan vi slog skolor som annars placerat sig främst, så det är väl värt sin vikt i guld, säger Karl-Bertil Johansson, lärare, Älvdalens utbildningscentrum.

SM i jakt arrangeras av skolorna med stöd av Svenska jägareförbundet för elever i årskurs tre, samt årskurs två för damer. Tidigare har tävlingen arrangerats bland annat på de stora mässorna och innehållit andra typer av moment än nu. Men 2020 utgick SM på grund av coronapandemin och därför valde man i år att genomföra den på distans.

– Vi fick lägga upp grenarna så att det ska bli lätt att bedöma lika för alla. Vi hade till exempel avståndsbedömning ute på ett öppet fält där fyra kråkor var utställda på bestämda avstånd., säger Karl-Bertil Johansson.

Klurigt teoriprov

Tävlingen inleddes med ett teoriprov där två tjejer och två killar från varje klass kvalificerade sig. Tidigare har skolorna kunnat välja ut vilka elever som ska tävla, men Älvdalen hade inte fler jaktelever att välja på.

– Vi hade drillat dem ganska hårt. Frågorna var tuffare och ganska kluriga, till exempel hur länge en andhona ruvar, olika växtarter och höjden på ett rådjur. Frågorna hade Svenska jägareförbundet gjort.

Sedan väntade styckning. Ett baklår på en hjort skulle styckas i fem olika stekar, med tillägg om man slarvade.

– Här var vi på tårna och styckade hellre fort, medan andra kanske var mer noggranna. Men det var värt att ta strafftillägget. Vi har övat och anser att det är viktigt att kunna ta tillvara på viltet, det är något våra elever är vana, säger Karl-Bertil Johansson.

Flera skyttemoment

Skyttemomenten väntade för eleverna. Precisionsskytte på 80 meter från ett jakttorn, blev väldigt utslagsgivande, menar Johansson.

– För full pott var träffområdet en femkrona, sedan sjönk poängen snabbt. Är man inte van att skjuta från jakttorn är det lätt att hamna på sidan. Sedan avslutade vi med nordisk trapp och eleverna överträffade sig själva, säger Karl-Johan och fortsätter:

– Jag är mest glad över hur eleverna bet ihop och presterade när det verkligen gällde. Det ska de ha en eloge för.

Varför har man separat klass för killar och tjejer?
– Det är jättelarvigt kan jag tycka, men det är nog för att garanterat få med tjejer. Det är egentligen inget i detta som man har någon fördel av att vara tjej eller kille utan det är kunskapsrelaterat. På utbildningen har könsfördelningen blivit bättre och bättre med fler tjejer som söker, säger Karl-Bertil Johansson.

1 plats: Tove Kvist (Älvdalen)

2 plats: Emilia Nyberg (Forshagaakademin)

3 plats: Wilma Frisk (Älvdalen)

1 plats: Täpp Oscar Eriksson (Älvdalen)

2 plats: Simon Röjås (Älvdalen)

3 plats: Lucaz Stoor, Forshagaakademin

1 plats: Älvdalens utbildningscentrum

2 plats: Forshagaakademin

3. Ryssbygymnasiet

Skolorna som deltog:
Älvdalens utbildningscentrum, Forshagaakademin, Öknaskolans naturbruksgymnasium och Ryssbygymnasiet.