Jaktnyheter

Stor skogsaffär i Hälsingland

Holmen köper marken kring Långvinds bruk i Hälsingland. Foto: Gettyimages, karta: Hitta.se
Hälsingland (JJ) Hälsinglands största privata skogsskifte har bytt ägare. Holmen Skog AB köper marken för 285 miljoner kronor.
Det är marken vid Långvinds bruk, ute vid kusten mellan Söderhamn och Enånger, som bjudits ut till försäljning av familjen Tottie. Helahälsingland rapportarerar att marken är på totalt 6 500 hektar, varav 5 500 hektar uppges vara produktiv skogsmark. Utgångspriset var 245 miljoner kronor men det var många spekulanter och Holmen Skog fick betala 285 miljoner kronor.

Oförändrad avverkningstakt

– Det är fascinerande att få nya lärdomar sent i livet, för det har varit en betydligt större grupp spekulanter än vad vi trodde det skulle vara, säger Henry Sténson, som är en av de åtta delägarna som säljer fastigheten, till Helahälsingland. Skogsbruket i området kommer att fortsätta på samma sätt som den gamla ägarfamiljen drivit det, lovar Holmen. – Vår avverkningstakt blir inte förändrad i förhållande jämfört med det skogsbruk som säljarna bedrivit, säger Thomas Bouvin, regionchef Mitt, Holmen skog AB, till Helahälsingland.