Uppdaterad: Stoppar piratimporten av Astro

Kungsbacka (JJ) Post och Telestyrelsen gick nyligen ut och återkallade amerikanska T5 halsband till Garmins hundpejl. Nu uppmanas alla privatpersoner som har en amerikansk version av enheten att skicka in dessa till myndigheten för destruktion.

Enligt Post och Telestyrelsen bryter personer som använder utrustningen mot lagen om elektronisk kommunikation. Detta kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader.

I det här fallet där militär radioanvändning riskerar att störas kan användningen klassas som grovt sabotage enligt Brottsbalken och därmed ge påföljder från som lägst två års och upp till livstids fängelse.

– Vi är glada över att PTS har kommit fram till det här beslutet. Piratimport försvårar för oss att ge den support, service och anpassning som avancerad elektronik ofta behöver för att fungera optimalt. Vi vill dessutom skydda våra kunder från att begå brott samt skada sig själv och andra, så beslutet ligger helt klart i linje med de värderingar Garmin står för och vill förmedla genom våra produkter och våra tjänster, säger Marcus Bjärneroth, marknadschef på Garmin Nordic.

Radioutrustning som används inom EU måste uppfylla kraven enligt direktivet om radio- och teleterminalutrustning, 1999/5/EG och vara CE-märkt. Förpackningen måste också innehålla en försäkran om överrensstämmelse (Declaration of Conformity) från tillverkaren där tillverkaren intygar att utrustningen uppfyller kraven och är säker för konsumenten att använda.

• T5-halsband med ett serienummer som börjar på 3S6 och T5 mini-halsband med ett serienummer som börjar på 4D5 är Amerikanska halsband (inte godkända).
• T5-halsband med ett serienummer som börjar på 3S7 och T5 mini-halsband med ett serienummer som börjar på 4D6 är Europeiska halsband (godkända).

 

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser