Vargar i östra Finland vaktas av specialpoliser. Foto: Gettyimages, montage

Specialpoliser vaktar finska vargar

Finska specialpoliser i den den så kallade ”Vargpatrullen” vaktar vargar i de östra delarna av Finland. Det handlar om ett EU-finansierat projekt, som bland annat syftar till att minska illegal jakt på varg.

Göteborgs-Posten rapporterar om projektet i sin pappersupplaga. Tidningen har träffat ”Vargpatrullen”, polismannen Kimmo Örn och jakt- och fiskeövervakaren Tobias Peura, som jobbar på Forststyrelsen – en statlig myndighet med uppgift med att bevara och utveckla naturvärden.

Man sammanstrålar i trakterna kring Joensuu i Norra Karelen.

– Vi ska till ett område där det finns en vargflock med cirka sex vargar. Vi vet också att det finns människor där som försöker döda dem. Förra året var vi där jättemycket i förebyggande syfte, berättar polisman Kimmo Örn för Göteborgs-Posten.

Utanför det finska renskötselområdet är licensjakten på varg stoppad. Det har fått återverkningar på viljan hos jägarkåren att delta i inventeringarna av varg.

”Slutat samarbeta”

– Ett problem är att det på grund av rättsprocesser mellan EU och Finland, inte kan ske någon licensjakt på varg i Finland i dag. Många av våra volontärer är jägare och att man inte får jaga varg har lett till att folk har slutat samarbeta med oss i protest. Om det inte ändras är risken dessutom stor att tjuvjakten ökar, säger Kai-Eerik Nyholm från Finlands Viltcentral till Göteborgs-Posten.

EU har satsat 5,5 miljoner kronor på projektet ”Varg Life”, som startades 2019 och ska fortsätta 2025 ut. Projektet är ett samarbete mellan Polisen i östra Finland, Forststyrelsen, Naturresursinstitutet Luke, Finlands viltcentral samt en avdelning av Finlands naturskyddsförbund.

”Vargpatrullen” åker runt i områden där man misstänker att det förekommer illegal jakt på varg. De kartlägger vilka jägare som rör sig i olika områden, vad de har för hundar och så vidare. Hundraser som används för vargjakt fångar polisernas intresse.

”Avskräckande effekt”

– Numera känner folk igen vår bil. När de ser oss ringer de runt och berättar för andra att vi är här. Det är precis det vi vill. Det får en avskräckande effekt på tjuvjakt, säger jakt- och fiskeövervakaren Tobias Peura till Göteborgs-Posten.