Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Två lokala bestånd av muffolnfår har slagits ut av varg och varghybrider i Sörmland. Foto: Istock

Innan vargarna kom till Sörmland och bildade revir med centrum i trakterna av Bie norr om Katrineholm, fanns det mufflonfår i området.

– När vargarna slog sig ned i kring Bie förra hösten fanns det ett par hundra djur i mufflonflocken strax öster om Bie. De rapporter jag fått är att mufflonfåren försvunnit helt och hållet, säger Anders Nilsson.

Icke önskvärd art

En mindre grupp av mufflon har också funnits en halvmil bort och av dem har lokala jägare sett en handfull djur.

Mufflonfår är inte en inhemsk art i Sverige och det innebär att de får jagas året om.

– Det är en icke önskvärd art i Sverige och det finns det ingen jakttid på dem. De får skjutas året om. Men nu har det varit ett antal gårdar där man tyckt att de varit trevliga att ha och därför har man pysslat om dem, säger Anders Nilsson.

Det har förekommit en del skyddsjaktsärenden på mufflonfår i Sörmland efter att de ställt till lokala skogsskador.

Samma sak i Sjundareviret

Det är dock vargar och hybridiserade avkommor som slagit ut lokala populationer. Anders Nilsson berättar att precis samma sak hände i Sjundareviret, där det fanns en stark lokal stam av mufflonfår. På ungefär ett år var den lokala populationen utslagen av vargarna.

– Det verkar som att vargen aktivt söker upp mufflonpopulationer. När de drar runt i landskapet och stöter på mufflonfår så blir de kvar i området, säger Anders Nilsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Sverige har 2 900 björnar

Stockholm (JJ) Den svenska björnstammen växer. Av 2017 års populationsberäkning dras slutsatsen att det i dag finns cirka 2 900 björnar i landet.

Annonser