Björnbergsreviret i Dalarna är ett exempel på hur flyktiga parförhållanden vargar lever. Arkivbild: Gettyimages

Socialt kaos konstaterat i vargrevir i Dalarna

I vargreviret Björnberget i Dalarna uppdagas nu omständigheter som visar att vargar verkar kunna komma och gå lite hur som helst i revir. En norsk hane lämnade reviret och tiken parade sig istället med sin far från grannreviret. Sedan bildade tiken par med en halvbror och nu finns det knappt några vargar kvar i området.

"}}

Vintern 2019-2020 konstaterades ett nytt revirmarkerande vargpar ovanför Furudal i Dalarna.

– Det var en hane från norska reviret Letjenna och en tik från Sjösveden, som är ett revir som låg till större delen i Gävleborg, berättar Lena Berg, handläggare på länsstyrelsen i Dalarna.

Parade sig med sin far

Reviret norr om Furudal fick namnet Björnberget, efter den plats där vargarna första gången spårades. Våren 2020 föddes valpar, men när DNA-prover från avkommor anlyserades visade det sig att det var alfatikens egen far, alltså alfahannen i Sjösveden, som var far till valparna.

Men den första hanen i Björnberget, hanen från Letjenna hade inte dött. Han lämnade reviret och vandrade till Hälsingland.

– Det var märkligt – han konstaterades i Edsbyn och bortåt Bollnäs och Ockelbo, där DNA efter honom hittades i slutet av mars 2021. Frågan är om alfahannen i Sjösveden jagade iväg hanen från Letjenna innan han parade sig med sin dotter. Men det är en ren spekulation, säger Lena Berg.

Bildade par med halvbror

Alfatiken från Björnberget slog sig sedan ihop med en halvbror från Sjösveden och man tror att det föddes valpar även våren 2021. Länsstyrelsen hittade i alla fall spår efter det som bedömdes vara fem vargar i Björnberget.

– Det var i november, men vi hittade aldrig något DNA, så den spårningen är inte dokumenterad och giltig, säger Lena Berg.

Nu verkar Björnberget vara i stort sett tomt på vargar.

– Vi har hittat en avkomma och en halvsyster till alfatiken och det skedde nu under senare delen av vintern, säger Lena Berg.

Kaos rätt ord?

Vargforskare Olof Liberg vänder sig först emot formuleringen i rubriken till den här artikeln, ”kaos”, men efter en stunds resonemang medger Liberg att just exemplet i Björnbergsreviret varit ovanligt rörigt.

– Jag fick använda ett helt Excel-dokument när jag skulle kartlägga vad som hänt, säger Liberg.

Ibland målas det upp en bild av att vargar lever i lyckliga familjegrupper, där endast döden skiljer paren åt. Det är inte sanningen.

Inte ovanligt

– Det är inte första gången som det förekommer lite konstiga parkonstellationeer och till och med skilsmässor. Jag tycker inte alls att det är ovanligt utan händer hela tiden att de byter partners. De lever i en stark konkurrenssituation och vargar tar de chanser de får för att gå in i områden och ta över. Och så parar de sig med sina avkommor och syskon, säger Olof Liberg.

Han utesluter inte att den första hanen i Björnbergsreviret, Letjennavargen, var skadad och försvagad på något sätt.

– Det är vargar snabba att upptäcka. Framförallt följer de inga regelrätta mönster i sina parbildningar, säger Liberg.

Han och vetenskapliga kollegor jobbar just nu med en rapport som Naturvårdsverket beställt. Man vill ha svar på hur utbrett det är med incest bland vargar.

Vargarna i Björnbergsreviret spårades första gången vintern 2019-2020. Karta: Eniro

– Rapporten ska vara klar inom kort, säger Liberg.