Jaktnyheter

Skyddsjakten i Kolsva ett svårt uppdrag

Kolsva (JJ) Skyddsjakten på den oskygga vargen i Kolsva i Västmanland blir ett svårt uppdrag för jägarna. Samhället ligger inom jaktområdet och därför har både polisen och Naturvårdsverket gjort avsteg från de normala reglerna.
Länsstyrelsen har valt ut en jaktledare som i sin tur väljer ut jägare han litar på. Jägarnas identitet avslöjas inte. Polisen har gett tillstånd att jaga och avlossa skott inom tätbebyggt område, Naturvårdsverket tillåter att vargen avlivas med hagelbössa. – Det är just på grund av att det finns bebyggelse inom jaktområdet som beslutet att tillåta hagelvapen har tagits. Jakten sker också i kommunikation med polisen, som kommer att hållas informerad om när skyddsjägarna är ute, säger rovdjurshandläggare Daniel Mallwitz till Jaktjournalen. I sitt beslut trycker länsstyrelsen på att jägarna måste iaktta största försiktighet när de avlossar sina vapen, just med tanke på bebyggelsen.

Vargen synlig på lördagen

Första veckan i juni blev en pudel tagen av en varg strax utanför tomtgränsen. Då hittade länsstyrelsens personal avföring som visade sig komma från en vargtik född i Kölstareviret som ligger i området. I onsdags såg flera ortsbor en varg som sprang iväg med en katt i käftarna. Den morrade bland annat åt en elvaårig pojke och uppträdde helt oskyggt för andra människor. – En teori är att det handlar om en ung tik som lämnat flocken och försöker livnära sig på egen hand, och att hon nu upptäckt att det finns mat vid bebyggelsen, säger Daniel Mallwitz. På lördagsmorgonen var vargen åter synlig vid samhället.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21