Skyddsjakt på utter ska rädda unik öringstam

Vad händer när två skyddsvärda arter ställs mot varandra? Jo, i ett aktuellt fall blev beslutet att skjuta den ena. Det handlar om den rödlistade uttern, som gått hårt mot ett lokalt bestånd av Siljansöring.

Skyddsjakt på utter ska rädda den unika Siljansöringen. Arkivbild: Gettyimages

Det var Länsstyrelsen i Dalarna som beviljade skyddsjakt på utter i Dalälven norr om Mora. Anledningen var att den återkommande fångade öring vid fiskfällan i Säs söder om Spjutmo kraftstation.

Fiskfällan är ett sätt att arbeta med avelsmaterial och därmed stödja den hotade Siljansöringen. Dessutom genomför Sveriges Lantbruksuniversitet studier där vad gäller fiskvägar.

Naturskyddsföreningen protesterar

Beslutet om skyddsjakt upprör dock Naturskyddsföreningen.

– Utter är en rödlistad art och att länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på utter kom som en chock, säger Ulf Jernberg, ordförande för Naturskyddsföreningen i Mora, till Dala-Demokraten.

Jonas Nordström, vilthandläggare på Länsstyrelsen Dalarna, förklarar beslutet:

– När ingen annan lämplig lösning fanns och andra metoder provats utan resultat beviljade vi skyddsjakt trots att utter tillhör en rödlistad art, säger han till Dala-Demokraten.

Sedan beslutet kom har det dock inte varit några problem med uttrar i Säs – trots att ingen utter har skjutits.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Ny vargattack i Småland natten mot fredagen

Ännu en vargattack mot får inträffade natten mot fredagen vid fårbesättning i Gislaveds kommun. – Sex får dödades och två får saknas, säger Jens Mattsson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼