Jaktnyheter

Skyddsjakt i Skåne inställd efter överklagan

Förvaltningsrätten i Luleå stoppar skyddsjakten på varg i Skåne tills vidare. Pressbild: Per Carlsson.

Skyddsjakten på en skadegörande varg i reviret Linderödsåsen i Skåne är tills vidare inställd. Det sedan beslutet överklagats.

Det har bara gått ett par dagar sedan Länsstyrelsen Skåne, efter upprepade angrepp på tamdjur i omgivningen, fattade beslut om skyddsjakt på en varg i Linderödsåsenreviret.

Men nu stoppas skyddsjakten. Det efter att Svenska Rovdjursföreningen och föreningen Nordulv båda överklagad skyddsjaktbeslutet till förvaltningsrätten.

”Förvaltningsrätten beslutar att Länsstyrelsen i Skåne läns beslut den 25 oktober 2023 om skyddsjakt efter varg tills vidare inte ska gälla i avvaktan på att målet avgörs slutligt eller annat beslutats (inhibition)”, skriver Förvaltningsrätten i Luleå i sitt beslut om inhibition”

I sin överklagan skriver Svenska rovdjursföreningen bland annat:

”Länsstyrelsens beslut innebär att en genetiskt viktig varg riskerar att skjutas. Länsstyrelsen är enligt Naturvårdsverkets riktlinjer skyldiga att redovisa att alla andra lösningar på problemet är uttömda innan skyddsjakt beviljas i ett sådant här speciellt fall. Kraven på att finna andra lämpliga lösningar ställs mycket högre. Här har inte länsstyrelsen visat att man har prövat alla andra alternativa lösningar.”

Föreningen Nordulv anger bland annat följande:

”Djuren kommer inom kort att stallas upp under vintern. Vi förespråkar då att istället för att riskera att en genetiskt viktig varg dödas eller att års valpar skall riskera att svälta ihjäl att djurägare utnyttjar tiden till att sätta ett rovdjursavvisande stängsel.”

Värt att notera är att ett av angreppen i Skåne skedde bakom rovdjursavvisande stängsel.