Jaktnyheter

Sköt guldbock – ”har nog aldrig haft sådan puls”

37-årige Anders Trygg har varit med pappa och farfar på jakt sedan han var i sjuårsåldern. Efter 30 år kom drömbocken ut. Foto: Privat
Skövde (JJ) Anders Trygg sköt en riktigt fin guldbock under en spännande jakt i höstas. – Jag har nog aldrig haft sådan puls under en så kort förflyttning, berättar Anders för Jaktjournalen.
Han var på plats i Töreboda i norra Skaraborg premiärkvällen den 16 augusti. Platsen är en liten skogsdunge som omges av två klövervallar. Intill ligger ett stort skogsområde på uppemot 1 000 hektar. – En perfekt biotop, konstaterar Anders. Sex smaldjur betade i vegetationen och 300 meter bort dök det upp en bock. – Rätt vad det var, från ingenstans, dök det upp en bock till. Den gick efter ett smaldjur men jag hade inget bra kulfång och ville inte haspla iväg ett farligt skott, berättar Anders.

Anders Trygg.

25-30 minuters ansmygning

Sakta och ljudlöst började han smyga igenom skogsdungen och efter 25-30 minuter fick han bra kulfång och skottchans. Anders förstod inte direkt hur stor bocken var. Nu har han fått hornet bedömt och det är mätt till 191,26 poäng. Gränsen för guld är 130 poäng. – Jag är ingen troféjägare på det sättet. Jag har wachtelhundar som jag jagar med och den här jakten är bara en extra krydda. Men visst, det är en once in a lifetime-bock, konstaterar Anders. Bocken har levt ett undanskymt liv. Ingen jägare i området som Anders talat med hade sett den innan den sköts.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21