Jaktnyheter

Sköt bock med unik trofé

Spännande horn. Kan det bero på en skada? Foto: Privat
Falköping (JJ) På bockpremiärens kvällspass sköt Henrik Claeson, Skövde sitt livs bock på jaktmarken strax norr om Falköping.
Just nu duggar rapporter om medaljbockar tätt, men de mest intressanta bockarna är många gånger de som skiljer ut sig. En sådan bock kom på bockjaktspremiärens kvällspass rakt in på Henrik Claesons lock. – Jag hade egentligen sett ut en fin sextaggare men på morgonen när jag och svärfar gick ut till pass såg vi hur den försvann ut i havren och den dök inte upp på våra lockförsök. Tidigare i augusti såg jag den varje gång på samma ställe men nu var den som bortblåst.
Foto: Privat

Foto: Privat

På kvällens pass dök så den här bocken upp i pass i stället, dessutom från helt fel håll och oberörd av vittringen från passet. – Det blåste ju nord-nordväst men bocken kom rätt söder i från. När bocken väl låg på plats och Henrik kom fram och kunde inspektera den såg han hur märkligt ena hornet var. – Det ser ju nästan ut som antydan till skovel. Svärfar som jagat länge har aldrig sett något liknande. Inte heller konservatorn i Skara som gjort i ordning tusentals bocktroféer.
Foto: Privat

Foto: Privat

Enligt en första viktbedömning rör det sig dessutom sannolikt om en medaljkandidat. Lite beroende på hur mycket vikt den tappar vid torkningen landar det nog på silver eller brons. Uppdatering 22 Februari 2017: Bocken bedömdes till guldmedalj. Slutgiltig poäng, 145,3 var av 125,8 enbart på vikten. Henrik Claesson meddelar att den ska få en hederplats där hemma. 
Bedömd och klar.

Bedömd och klar.