Ledare

Skogsfågeljägare – ta semester!

Foto: Per Jonson
Äger du en fågelhund eller i övrigt är intresserad av skogsfågeljakt är det nu det gäller. Hösten 2018 är ett riktigt kronår då fågeltillgången är förvånansvärt bra, den bästa under det senaste decenniet.
Alla jägare som drog iväg på skogsfågelpremiären den 25 augusti fick uppleva en premiär de knappast kunna drömma om. Orre och tjäder i mängder på de flesta områden. För alla jägare som har unghundar och för övrigt även äldre hundar har nu chansen att jaga och utveckla sina hundar på ett sensationellt sätt. Med andra ord – nu är det bara att ta ut alla sparade semesterdagar – det lär dröja länge innan vi ser något motsvarande.

Efterlängtat kronår

Normalt brukar man säga att ett kronår med riktigt bra föryngring brukar inträffa vart tredje–fjärde år. Men alla skogsfågeljägare har varit mer eller mindre besvikna de senaste tio åren med skral och ojämn tillgång. Jag har till och med en bekant som väntat med att köpa fågelhund och räknat ut att t ex 2015 skulle ha blivit ett kronår. Han gick till verket och köpte en valp 2014 för att vara klar för injagning 2015. Men som ni vet blev det inget speciellt skogsfågelår och det går definitivt inte att jämföra med hösten 2018. Äldre jägare jämför dagens fina fågeltillgång med 30-talets fantastiska skogsfågelår där orrflockarna tyngde ned björktopparna.

Trampa fågel

I höst behöver man inte ens äga en fågelhund för att lyckas skjuta sig en orre eller tjäder. Den gamla jaktmetoden att trampa fågel är aktuell igen. Man går i bredd och stöter upp fågel till varandra, har man dessutom markkännedom kan den här jaktformen bjuda på riktigt spännande upplevelser. En annan jaktform är spelskyttet på hösten. Kalla och vindstilla mornar sitter främst orren och spelar i trädtopparna. Har du rekognoserat jaktmarkerna och vet var orrarna brukar slå kan du till och med klara dig med hagelbössan.

Härlig säsongsfinal

Skogsfågeljaktens säsongsfinal har förutsättningar för att bli något alldeles extra. Toppfågeljakt med breda skogsskidor, inskjuten studsare och massor av kondition bäddar för en härlig final. Under den här jaktformen är det främst tjädern som lockar jägarna, men orrtupparna är inte heller fy skam. Nu beräknar forskarna att ungefär 90 procent av tjäderstammen finns i norra Sverige så för dig som drömt om att skjuta en tjädertupp i topp är det bara att planera en resa norrut i vinter. Njut av skogsfågelåret 2018 och gör slut på semesterdagarna. Skitjakt!