Jaktnyheter

Skogsbolag och LRF vill ha bort hunddräpande vargar

Tre skogsbolag och LRF gör ett nytt försök att få bort de hunddräpande vargarna i Ryssjöreviret. På bilden jämten Brolle som dödades någon vecka in i december. Foto: Privat och Gettyimages
Gävleborg (JJ) Tre skogsbolag och LRF ansöker om skyddsjakt på vargarna i det så kallade Ryssjöreviret nordväst om Gävle. – Det är av yttersta vikt att vi får bort vargarna som äter hundar, så att vi får fart på älgjakten, säger Mikael Jonsson.
Han är dels jakt- och nyttjanderättsansvarig inom ett område för Stora Enso skog och dels ordförande i Oslättsfors älgskötselområde som är drabbat av Ryssjöreviret. I mitten av november och någon vecka in i december dödades två hundar under älgjakt. Länsstyrelsen avslog två ansökningar om skyddsjakt. I mars stod det klart att 54 älgar förblivit oskjutna i älgskötselområde, på grund av att jägarna inte längre vågade släppa sina hundar och älgjakten gick i stå. Läs om det här. I onsdags lämnade Stora Enso Skog, Billerud Korsnäs, Mellanskog och LRF in en ny ansökan om skyddsjakt. Detta eftersom vargarna drabbar skogsägarna i området hårt. – Man räknar med mellan två och fyra miljoner kronor förlust i betesskador årligen. Det är allvarlig skada och ett skäl till skyddsjakt, säger Mikael Jonsson.

Mikael Jonsson.

Skyddsjakt under älgjakten

Ansökan gäller hela reviret och de sökande vill att skyddsjakten startar samtidigt som älgjakten. – Ansökningen är skriven så att alla som jagar i området ska kunna vara med i skyddsjakten. Då borde man få bort vargarna – kan man hoppas i alla fall, säger Mikael Jonsson. Ingen vet exakt hur många vargar det finns i Ryssjöreviret just nu. Fjolårsvalparna kan ha vandrat ut, men det har också fötts nya valpar i vår. – Om man tittar på fallet med Rackstadreviret i Värmland, så ser man att alfavargarna måste bort, annars fortsätter attackerna, säger Mikael Jonsson. Gefle Dagblad var först med nyheten och publicerade på eftermiddagen på måndagen. Men sedan avpublicerades texten. Enligt vad Jaktjournalen erfar ska Gefle Dagblad publicera texten igen inom kort.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21