Skarp kritik mot planen att höja Dalarnas vargstam

Majoriteten i Viltförvaltningsdelegationen i Dalarna beslöt att länet ska ha fyra vargrevir med valpar. Länsstyrelsens ledning dubblerade siffran och Jägareförbundets ordförande i länet, Ulf Berg, är skarpt kritisk.

Jägareförbundets ordförande i Dalarna, Ulf Berg, konstaterar att länet föreslås få en större vargstam än de andra länen. Foto: Riksdagen och Gettyimages, montage

– Här har vi ett bekymmer med att förtroendet för rovdjursförvaltningen sjunker. Helt plötsligt tycker staten, via landshövdingen, att Vilförvaltningsdelegationens beslut om fyra vargrevir med valpar ska fördubblas. Det är klart att man blir förbaskad, säger Ulf Berg.

Det är en så kallad samrådsgrupp, som består av landshövdingarna i det mellersta rovdjursförvaltningsrområdet, som kommit fram till att Dalarna ska ha minst åtta vargrevir med valpar, så kallade föryngringar.

Jägareförbundet kommer att argumentera emot. I slutet av april träffar förbundets lokala ledningar i Dalarna och Gävleborg de båda länens riksdagsledamöter.

– Jag vet sedan jag själv var riksdagsledmot, att önskemålet var att förvaltningen ska ske så lokalt som möjligt. Då har vi viltförvaltningsdelegationer som väger in olika parametrar och fattar majoritetsbeslut. Det tycker jag att man måste lyssna på, säger Ulf Berg.

Vill ha beslut om lägre nivå

Han anser att länsstyrelsen i Dalarna måste framföra till Naturvårdsverket att målet om 28,5 föryngringar i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet inte går att uppnå.

– Naturvårdsverket kan faktiskt säga att man siktar in sig på den lägre nivån som togs i Riksdagen, 17 föryngringar i landet. Riksdagsbeslutet säger ju 170-270 vargar, säger Ulf Berg.

Han drar en liknelse med sjukvården: Av de pengar staten satsar på sjukvård får Dalarna ungefär tre procent av kakan.

– Om det här beslutet om vargföryngringar genomförs får vi en mycket högre andel än de övriga länen, konstaterar Ulf Berg.

Här kan du läsa hur den mellersta rovdjursförvaltningsgruppen föreslår att reviren ska fördelas.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser