Den högt värderade avelstiken blev fem år gammal. I lördags dödades hon av varg i norra delen av Örebro län. Foto: Privat

Senaste vargnytt: Värdefull jämthundstik vargdödad

Här har vi samlat de senaste vargnyheterna – bland annat om en värdefull jämthundstik som dödades av vargar i norra delen av Örebro län i lördags.

En högt värderad jämthundstik dödades på lördagen av vargar i Norrsjöreviret norra Örebro län. Ägaren är rasande över att länsstyrelsens tjänsteman ville att hunden skulle ligga kvar i skogen. – Helt ovärdigt – det var ju vår familjemedlem, säger mannen. Han hade lånat ut sin snart fem år gamla avelstik till sin bror i lördags. Hunden tog upp älg och det blev full jakt. Men man jagade kalv och älgen var en kviga, så den var inte skjutbar. Det gjordes flera försök att stöta ståndet och kalla in hunden, men den fortsatte efter älgen. Till slut hade man hamnat två mil utanför området där hunden släpptes på morgonen. – Han hörde 40-50 skall och gick upp för att försöka koppla hunden. Men plötsligt tystnade hon och när brorsan kom in på 100 meters avstånd fick han se att två vargar stod över hunden. Då var det redan för sent – de hade börjat äta av henne, berättar ägaren. Brodern ringde länsstyrelsen och fick efter 2,5 timmar rådet att hunden skulle lämnas i skogen, eftersom det inte fanns någon besiktningsman att skicka ut.

Rasande

Jämthundstikens ägare är rasande över det beskedet. – Den här hunden var vår familjemedlem. Skulle vi lämna henne i skogen som ett djävla smörgåsbord åt vargar, rävar och korpar? Helt ovärdigt och jag blir äcklad av att det ens finns människor som kan säga en sådan sak, säger hundägaren. Man struntade i beskedet från länsstyrelsens tjänsteman och tog hem hunden. Dagen därpå kördes den till chefen för länsstyrelsens inventeringsverksamhet, Per Ahlqvist, som besiktade hunden i sitt hem. – Det var en tjänsteman i beredskap, som har jour för olyckor och allvarliga händelser, som hade kontakt med hundägaren. Han gick på de rutiner som vi har kring exempelvis får, att djurkropparna får ligga kvar till besiktningen, för att vi ska ha chans att säkra DNA från vargarna. Jag får ta på mig ansvaret för att tjänstemannen inte visste vad som gäller vargdödade hundar, säger Per Ahlqvist. Jämthundstikens ägare ifrågasätter hur länsstyrelsen kan ha så knappa resurser, att man inte har någon besiktningsman att skicka i ett sådant här fall. – Hade jag sagt att vargen var skjuten enligt paragraf 28, så hade det naturligtvis kommit fullt med folk direkt, säger mannen. Tjänstemannen som gav de första beskedet, att hunden skulle ligga kvar i skogen, ringde senare och bad om ursäkt.

Ger inte upp löshundsjakten

Jämthundstikens ägare är förtvivlad över händelsen. Han har mist sin avelstik och den enda hunden med just de blodslinjerna. – Hon var jaktchampion och värd kanske 250 000 kronor. Vad kommer jag att få i ersättning av länsstyrelsen? Då är frågan om man måste försäkra sådana här hundar till sitt rätta värde för att våga jaga med dem, säger mannen. Han tänker dock inte att ge upp löshundsjakten. – Aldrig i livet. Det ska inte få byggas ett ekosystem där det inte finns jägare. Så länge jag lever kommer det i alla fall inte att hända, att jag slutar med jakten, säger mannen. Området där jämthundstiken blev dödad ligger inom det så kallade Norrsjöreviret.

Inga spår efter ”viktiga” vargar

Länsstyrelsens personal söker efter tre norrbottniska vargar som vandrat in från öster och eventuellt ska flyttas. Men det går dåligt med spårningarna. – Senaste kontakten vi hade med varg i Norrbotten var väster om Koler den 4 januari. Den gick sedan ned i norra Västerbotten, där man hittade spår den 6 januari. Men tyvärr har vi inget DNA som visar vad det var för varg, säger Erik Granerot, fältchef för länsstyrelsens rovdjursspårare. Det var i oktober och november som det i Norrbotten plötsligt dök upp tre olika vargar med gener från den finskryska vargstammen. Hela länet är renskötselområde och hittills har fyra ansökningar som skyddsjakt kommit in till länsstyrelsen. Men myndigheten avvaktar med eventuell skyddsjakt, eftersom Naturvårdsverket aviserat att vargarna kan komma att flyttas till den svenska vargzonen, söder om renskötselområdet. Just nu råder dåliga förutsättningar för att kunna följa vargarna, konstatera vilka de är och söva dem för flytt. Spårningsförhållandena är dåiga. – Det har växlat mellan snö och regn och nere vid kusten finns i princip ingen snö alls, säger Erik Granerot.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21