Senaste vargnytt

Fagersta (JJ) Här har vi samlat ett urval av de senaste vargnyheterna.

Snön är direkt avgörande för hur spårningarna efter vargar lyckas. Arkivbild: Gettyimages

Två samebyar har sökt skyddsjakt på en varg som rör sig i renflockarna i den södra delen av Norrbottens län. Både vuxna renar och kalvar har hittats dödade.

– Vi har inte bekräftat att det är en varg, men vi misstänker det. Den har rört sig de nedre delarna av Arjeplogsfjällen, på gränsen mot Västerbotten, berättar Naturbevakare Tom Wiklund för Jaktjournalen.

Vargen har varit svår att spåra eftersom den rör sig där renarna gått. Det lär inte blir någon skyddsjakt innan länsstyrelsen får svar på om det är en finsk-rysk varg eller en skandinavisk, spår Tom Wiklund.

450 får försvunna

En vargtik fälldes på torsdagen i Tynset i Norge. Vargen påsköts på onsdagen men man fick inte tag i henne förrän torsdag förmiddag.
Nationen skriver att misstänker att det kan vara den varg som härjat i området en längre tid. Två beteslag upptäckte i slutet av oktober att 450 av 1 300 får på bete försvunnit.

Länsstyrelsens personal misstänker att vargarna i reviret i Östergötland gett sig på tamdjur.

Ett får har hittats dödat i Finspångs kommun och länsstyrelsens besiktningsman, Daniel Hellqvist, utesluter inte varg även om det också kan vara lodjur, rapporterar P4 Östergötland.

Söker vargar i Västerbotten

Inga fler rapporter har kommit in om de förmodade vargar som i helgen observerades av flera personer strax väster om Vännäs i Västerbotten.

Länsstyrelsens personal har sett spåren och tror att det är vargar.

– Vi gjorde två korta spårningar men det var dåliga förhållanden och vi måste ha bättre spårningar för att vara säkra, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Michael Schneider till Jaktjournalen.

Man har mätt upp 250 centimeters steglängd men det är oklart om det är ett bevis för varg.

– Vi har också tagit DNA-prov på en spillning men vi är osäkra på om spillningen kommer från något av de två djuren, säger Michael Schneider.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Äldre man sköt på hjort bland villor – polisen utreder

En man i närmare 90-årsåldern misstänks för brott sedan han på måndagsmorgonen skjutit på en dovhjort inne i tätbebyggt område. – Det fanns inget kulfång på platsen. Det är bara tur om ingen fastighet i närheten träffats, säger eftersöksjägaren som larmades ut till händelsen.

Svenska Ulrika vann amerikansk jägartävling

Svenska Ulrika Karlsson-Arne har korats till vinnare i den amerikanska jägartävlingen Extreme Huntress. – Det som bland annat gav mig vinsten var att jag hade bra jakter, berättar Ulrika via telefon från USA.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser