Senaste vargnytt

Fagersta (JJ) Här har vi samlat ett urval av de senaste vargnyheterna.

Snön är direkt avgörande för hur spårningarna efter vargar lyckas. Arkivbild: Gettyimages

Två samebyar har sökt skyddsjakt på en varg som rör sig i renflockarna i den södra delen av Norrbottens län. Både vuxna renar och kalvar har hittats dödade.

– Vi har inte bekräftat att det är en varg, men vi misstänker det. Den har rört sig de nedre delarna av Arjeplogsfjällen, på gränsen mot Västerbotten, berättar Naturbevakare Tom Wiklund för Jaktjournalen.

Vargen har varit svår att spåra eftersom den rör sig där renarna gått. Det lär inte blir någon skyddsjakt innan länsstyrelsen får svar på om det är en finsk-rysk varg eller en skandinavisk, spår Tom Wiklund.

450 får försvunna

En vargtik fälldes på torsdagen i Tynset i Norge. Vargen påsköts på onsdagen men man fick inte tag i henne förrän torsdag förmiddag.
Nationen skriver att misstänker att det kan vara den varg som härjat i området en längre tid. Två beteslag upptäckte i slutet av oktober att 450 av 1 300 får på bete försvunnit.

Länsstyrelsens personal misstänker att vargarna i reviret i Östergötland gett sig på tamdjur.

Ett får har hittats dödat i Finspångs kommun och länsstyrelsens besiktningsman, Daniel Hellqvist, utesluter inte varg även om det också kan vara lodjur, rapporterar P4 Östergötland.

Söker vargar i Västerbotten

Inga fler rapporter har kommit in om de förmodade vargar som i helgen observerades av flera personer strax väster om Vännäs i Västerbotten.

Länsstyrelsens personal har sett spåren och tror att det är vargar.

– Vi gjorde två korta spårningar men det var dåliga förhållanden och vi måste ha bättre spårningar för att vara säkra, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Michael Schneider till Jaktjournalen.

Man har mätt upp 250 centimeters steglängd men det är oklart om det är ett bevis för varg.

– Vi har också tagit DNA-prov på en spillning men vi är osäkra på om spillningen kommer från något av de två djuren, säger Michael Schneider.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ny hundpejl från WeHunt

WeHunt lanserar en ny hundpejl - GPS Plus. Den kommer presenteras på Elmia Game Fair i Jönköping 30 maj – 1 juni. – Vi vågar påstå att detta är den mest kompletta lösningen för hundförare och jaktlag, säger Theodor Storm som är huvudutvecklare och vice VD på WeHunt.

Blaser R8 Silence – inbyggd ljuddämpare

Blaser R8 Silence är det senaste i Blasers R8 familj. Vid en första anblick ser den nya skapelsen en smula klumpig ut och ger ett tungt intryck. Skenet bedrar och efter en stund har ögat vant sig och efter besöken på skjutbanan är habegäret i fullt sving.Blaser R8 Silence är den första serietillverkade jaktstudsaren med ljuddämpningen integrerad i pipan. Men smakar det så kostar det.

Annonser