Senaste vargnytt

Fagersta (JJ) Här har vi samlat ett urval av de senaste vargnyheterna.

Snön är direkt avgörande för hur spårningarna efter vargar lyckas. Arkivbild: Gettyimages

Två samebyar har sökt skyddsjakt på en varg som rör sig i renflockarna i den södra delen av Norrbottens län. Både vuxna renar och kalvar har hittats dödade.

– Vi har inte bekräftat att det är en varg, men vi misstänker det. Den har rört sig de nedre delarna av Arjeplogsfjällen, på gränsen mot Västerbotten, berättar Naturbevakare Tom Wiklund för Jaktjournalen.

Vargen har varit svår att spåra eftersom den rör sig där renarna gått. Det lär inte blir någon skyddsjakt innan länsstyrelsen får svar på om det är en finsk-rysk varg eller en skandinavisk, spår Tom Wiklund.

450 får försvunna

En vargtik fälldes på torsdagen i Tynset i Norge. Vargen påsköts på onsdagen men man fick inte tag i henne förrän torsdag förmiddag.
Nationen skriver att misstänker att det kan vara den varg som härjat i området en längre tid. Två beteslag upptäckte i slutet av oktober att 450 av 1 300 får på bete försvunnit.

Länsstyrelsens personal misstänker att vargarna i reviret i Östergötland gett sig på tamdjur.

Ett får har hittats dödat i Finspångs kommun och länsstyrelsens besiktningsman, Daniel Hellqvist, utesluter inte varg även om det också kan vara lodjur, rapporterar P4 Östergötland.

Söker vargar i Västerbotten

Inga fler rapporter har kommit in om de förmodade vargar som i helgen observerades av flera personer strax väster om Vännäs i Västerbotten.

Länsstyrelsens personal har sett spåren och tror att det är vargar.

– Vi gjorde två korta spårningar men det var dåliga förhållanden och vi måste ha bättre spårningar för att vara säkra, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Michael Schneider till Jaktjournalen.

Man har mätt upp 250 centimeters steglängd men det är oklart om det är ett bevis för varg.

– Vi har också tagit DNA-prov på en spillning men vi är osäkra på om spillningen kommer från något av de två djuren, säger Michael Schneider.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser