Jaktnyheter

Senaste vargnytt

Det är sannolikt alfahanen i Gåsmyrenreviret som skjutits utanför Hedemora. Arklivbild: Gettyimages
Fagersta (JJ) Här har vi samlat ett urval av de senaste vargnyheterna.
Den varg som sköts i en fårhage i Smedjebacken den 20 maj kom från Ryssjöreviret nordväst om Gävle. Fårägaren upptäckte att vargen jagade får och sköt två varningsskott. När det inte stoppade attacken sköt fårägaren verkanseld och fällde den 41,5 kilo tunga hanvargen. DNA-prov visar att den fötts i Ryssjöreviret där två jakthundar dödades av vargar i november och december och länsstyrelsen nekade skyddsjakt.

Gåsmyrenhanen sannolikt fälld

Det var sannolikt alfahanen i det så kallade Gåsmyrenreviret som nyligen sköts i skyddsjakt i en by strax söder om Hedemora i Dalarna. – Vi har inte fått något svar på DNA-provet från vargkroppen, men spillningen som vi samlade in i området kom från hanen i Gåsmyren, berättar länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson. Länsstyrelsen beviljade skyddsjakt efter att varg dödat en sällskapshund och tre får. Två vargar sågs också jaga hästar. Den svårt skabbangripna vargen fälldes för drygt en vecka sedan. Den hade en infektion i ena bakbenet och en rutten hörntand.

Hur mår tiken?

Den var dock välnärd och vägde 45,2 kilo. – Obduktionen visade att den hade fårkött i magen. Nu väntar vi på provsvar om det var Gåsmyrenhanen, säger Bert Eriksson. Under vintern har hanen i reviret gått tillsammans med en revirmarkerande tik. Det finns flera vittnesuppgifter om att den ena av vargarna varit kraftigt avmagrad. – Om det är hanen som fällts kan man undra vad tiken är i för kondition, säger Bert Eriksson. Sedan hanvargen sköts har det inte setts några vargar i byarna söder om Hedemora.

Vargattack på Åland

Nu börjar vargarnas närvaro på Åland märkas på allvar för öns djurägare. En första attack på får har konstaterats. I april rapporterade Hbl.fi att en privatperson lyckats filma två vargar i Jormala som ligger drygt en mil utanför Mariehamn. Det finns dock uppgifter om tre vargar på ön och de tros ha vandrat dit på isen. Jaktförvaltare Robin Juslin har besiktat ett får som misstänks ha dödats av varg. – Tackan var i princip helt uppäten, det fanns bara skelettet och skinnet kvar, men man kunde ändå se mer än vad man hoppats på. Det fanns några kraftiga bitskador som ger lite ledtrådar. Skadorna jag kunde se var typiska för varg, säger Robin Juslin till Nya Åland.

Tio får vargdödade

Tio får har dödats av varg i trakterna av Borgvik i Grums kommun i Värmland, rapporterar Svensk Jakt. Attacken upptäcktes i torsdags morse och då påträffades åtta döda får. Ytterligare två skadade får fick avlivas. Beteshagen har rovdjursavvisande stängsel men stod vid attacken öppen mot en hage med vanligt fårstängsel.