Sändarförsedda mårdhundar släpps ut i södra och mellersta Sverige

Hittills har inga mårdhundsobservationer i Syd- och Mellansverige visat sig stämma, men Mårdhundsprojektet vill ändå ha kontroll över situationen. Därför släpper de ut några få sändarförsedda mårdhundar som kan tänkas leta upp mårdhundar som inte fastnat på åtelkamerabilder.

Nu ska Mårdhundsprojektet ta reda på om några mårdhundar gömmer sig i Sveriges södra och mellersta delar. Foto: Mårdhundsprojektet

Projektet tar årligen emot hundratals tips och observationer om misstänkta mårdhundar i Syd- och Mellansverige. Dock har det aldrig gått att bekräfta en individ av arten längre söderut än Mjällom, Västernorrlands län där en individ togs i fälla 2010. Det är det sydligaste fyndet och i Västerbotten har bara ett 20-tal djur dokumenterats.

Den absoluta majoriteten av de flera hundratals djur som projektet har avlivat har infångats i Norrbotten och då främst i Tornedalsområdet, meddelar Mårdhundsprojektet i ett pressmeddelande.

– När det gäller eventuella förekomster av mårdhund i Syd- och Mellansverige känner vi oss i dagsläget trygga i att en mårdhund inte kan röra sig genom de södra delarna av landet utan att bli fångad på bild av någon av de cirka 100 000 viltkameror som sitter utsatta i naturen, främst i områden med vildsvin. Mårdhundarna lockas nämligen av fodret på vildsvinsåtlarna, säger P-A Åhlén.

Två syften

Det finns två målsättningar med de utsläppta sändarförsedda mårdhundarna. Dels kan de tänkas hitta en mårdhundspartner som vare sig mårdhundsprojektet eller allmänheten tidigare känt till och dels kommer de visa om jägarnas åtelkameror effektivt fångar upp mårdhundsnärvaron.

– Vi vill att vår verksamhet vilar på vetenskaplig grund och då är det viktigt att testa åtelkameraskyddet på riktigt. Jag tror inte en mårdhund kan vandra genom Syd- och Mellansverige utan att hamna på bild. Nu kommer vi se om jag har rätt, säger P-A Åhlén.

Djuren som släppts är steriliserade, avmaskade, behandlade mot fästingar och försedda med ett halsband med gps-sändare.

Jägarna uppmanas skicka viltkamerabilder med misstänkta mårdhundar till tipsaframmandearter@jagareforbundet.se. Med hjälp av djurens positioner via deras sändare kan projektet se vilket djur som fångats på bild även om sändaren inte syns när vi jämför viltkamerans och djurets position.

För mer info kontakta Mårdhundsprojektet på:

P-A.Ahlen@jagareforbundet.se

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser