Jaktnyheter

Samebyar får extra chans att rapportera in älgar

Nu får de som missat inrapportering av älg en ny chans, men det är den sista. Arkivbild: Per Jonson
Norrbotten (JJ) I förra veckan uppmärksammades nyheten att fem samebyar inte rapporterat in närmare 600 älgar till länsstyrelsen. Ett jaktbrott menade Naturvårdsverket, men nu får samebyarna en andra chans rapporterar Länsstyrelsen i Norrbotten.
586 älgar saknas från inrapporteringen, något som flera ser som en tydlig förseelse men nu får de som missat rapporteringen chansen igen. Enligt länsstyrelsen rör det sig både om de samebyar som Jaktjournalen tidigare skrivit om men även andra jaktlag inom de olika licensområdena har missat rapportering i viss mån.
– Kontaktpersonen för respektive licensområde kommer bli kontaktad den närmaste tiden och få instruktioner om under vilken tid det går att rapportera. Om rapport ändå uteblir kommer det gå ut över tilldelningen nästa år. Vi har en viltförvaltning som bygger på samverkan och tillit och vi är angelägna att behålla den inriktningen. På det här sättet hoppas vi få in de rapporter som saknas  säger Roland Saitzkoff, jaktsamordnare på länsstyrelsen Norrbotten i ett pressmeddelande.