Samebyar får extra chans att rapportera in älgar

Norrbotten (JJ) I förra veckan uppmärksammades nyheten att fem samebyar inte rapporterat in närmare 600 älgar till länsstyrelsen. Ett jaktbrott menade Naturvårdsverket, men nu får samebyarna en andra chans rapporterar Länsstyrelsen i Norrbotten.

Nu får de som missat inrapportering av älg en ny chans, men det är den sista. Arkivbild: Per Jonson

586 älgar saknas från inrapporteringen, något som flera ser som en tydlig förseelse men nu får de som missat rapporteringen chansen igen. Enligt länsstyrelsen rör det sig både om de samebyar som Jaktjournalen tidigare skrivit om men även andra jaktlag inom de olika licensområdena har missat rapportering i viss mån.

– Kontaktpersonen för respektive licensområde kommer bli kontaktad den närmaste tiden och få instruktioner om under vilken tid det går att rapportera. Om rapport ändå uteblir kommer det gå ut över tilldelningen nästa år. Vi har en viltförvaltning som bygger på samverkan och tillit och vi är angelägna att behålla den inriktningen. På det här sättet hoppas vi få in de rapporter som saknas  säger Roland Saitzkoff, jaktsamordnare på länsstyrelsen Norrbotten i ett pressmeddelande.

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser