Jaktnyheter

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljer uppemot 560 åtelkameror i månaden. Foto: Gettyimages och Holger Nilsson
Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.
Jaktjournalen berättade i tisdags att det nu är fritt fram för jägare att sätta upp åtelkamera utan att först söka tillstånd. Hos Z-Aim i Lycksele märktes ökad efterfrågan efter Jaktjournalens artikel. – Det kom in fler beställningar, så nu är faktiskt kamerorna slut för tillfället, berättar Robin Myrestam på Z-Aim. I fjol sålde företaget 760 åtelkameror via webbshopen.

Nedgång sedan 2014

– Det har gått ned sedan 2014, då vi sålde 1 300 kameror. Här uppe tror jag det påverkade att åtelkameror nämndes i samband med brottsutredningar, det kallades förberedelse till grovt jaktbrott, och det skrämde nog en del jägare från att sätta upp kameror, säger Robin Myrestam. Nu förväntar han sig att försäljningen kommer att öka och därför kommer lagren med kameror att fyllas på. Hos Hylte Jakt & Lantman i Hyltebruk säljer man smått fantastiska 500 åtelkameror i månaden. – Vi har inte märkt någon ökning de senaste dagarna. Men det är lite annorlunda förhållanden för oss – det är säsong för åtelkamera året runt, säger Fredrik Lüdecke på Hylte Jakt & Lantman. På tio år har Hylte Jakt & Lantman levererat mellan 35 000 och 40 000 kameror.

”Tvåbenta svin”

Det är bland annat vildsvinsjakten som påverkar. Men Fredrik Lüdecke framhåller också att 25-40 procent av kamerorna säljs till andra än jägare. – Det är människor som vill fota ”tvåbenta svin” som har svårt att skilja på sitt och andras. Han tror inte att marknaden någonsin kommer att bli mättad. – Det kommer hela tiden nya kameror med fler och fler fiffiga funktioner som folk vill ha. Då vill folk byta ut sina gamla kameror, säger Fredrik Lüdecke.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21