Sälforskare: Bråttom med säljakt för att rädda skånskt fiske

Det är bråttom att införa populationsbegränsande licensjakt på säl längs kusten i Skåne för att rädda det kustnära fisket. Det säger sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd.

Världsnaturfonden WWF och sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd är inte överens om nyttan med säljakt. Foto: Gettyimages

Världsnaturfonden WWF sa nyligen att säljakt är verkningslöst, eftersom länderna runt Östersjön inte är överens om hur sälarna ska förvaltas. Budskapet framfördes i bland annat SVT.

Samtidigt vittnar yrkesfiskare som stora problem med sälarna.

P4 Malmöhus intervjuar Sven-Gunnar Lunneryd, som är sälforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och han delar inte uppfattningen att säljakt är verkningslöst.

– Forskarkollegiet inom SLU är nog ganska överens om att säljakt och skarvjakt är en av lösningarna som måste till. Och det är bråttom också, säger Sven-Gunnar Lunneryd till P4 Malmöhus

Jakt i skyddsområden

Han pekar på att det behövs populationsbegränsande jakt och att den måste få bedrivas även inom sälskyddsområdena.

– Ska man ha en effektiv förvaltning av gråsälbeståndet i södra Östersjön, då måste myndigheterna fundera på att man bör tillåta jakt även där, säger Lunneryd till lokalradion.

Hittills i år har det skjutits fyra gråsälar och noll knubbsälar i den Skånska säljakten.

Lunneryd pekar också på att nordvästra Skåne idag har en historiskt stor stam av knubbsäl. Där är det viktigt med säljakt för att rädda bestånden av torsk och bottenlevande fisk, enligt Sven-Gunnar Lunneryd.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼