Jaktnyheter

Sälforskare: Bråttom med säljakt för att rädda skånskt fiske

Världsnaturfonden WWF och sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd är inte överens om nyttan med säljakt. Foto: Gettyimages
Det är bråttom att införa populationsbegränsande licensjakt på säl längs kusten i Skåne för att rädda det kustnära fisket. Det säger sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd.
Världsnaturfonden WWF sa nyligen att säljakt är verkningslöst, eftersom länderna runt Östersjön inte är överens om hur sälarna ska förvaltas. Budskapet framfördes i bland annat SVT. Samtidigt vittnar yrkesfiskare som stora problem med sälarna. P4 Malmöhus intervjuar Sven-Gunnar Lunneryd, som är sälforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och han delar inte uppfattningen att säljakt är verkningslöst. – Forskarkollegiet inom SLU är nog ganska överens om att säljakt och skarvjakt är en av lösningarna som måste till. Och det är bråttom också, säger Sven-Gunnar Lunneryd till P4 Malmöhus

Jakt i skyddsområden

Han pekar på att det behövs populationsbegränsande jakt och att den måste få bedrivas även inom sälskyddsområdena. – Ska man ha en effektiv förvaltning av gråsälbeståndet i södra Östersjön, då måste myndigheterna fundera på att man bör tillåta jakt även där, säger Lunneryd till lokalradion. Hittills i år har det skjutits fyra gråsälar och noll knubbsälar i den Skånska säljakten. Lunneryd pekar också på att nordvästra Skåne idag har en historiskt stor stam av knubbsäl. Där är det viktigt med säljakt för att rädda bestånden av torsk och bottenlevande fisk, enligt Sven-Gunnar Lunneryd.