Så vill Jägareförbundet återta björnjakten

Norrbotten (JJ) Nu tar Jägareförbundet upp kampen för att återta licensjakten på björn i Norrbotten. Förbundet föreslår bland annat vårjakt och åteljakt i hela länet.

Jägareförbundet i Norrbotten föreslår en månads vårjakt på björn. Foto: Gettyimages

Norrbottens-Kuriren rapporterar att Jägareförbundet är kritiskt till att förra årets licensjakt på björn ställdes in. Därför skriver förbundet till länsstyrelsen och föreslår en rad förändringar.

Jägareförbundet vill att länet delas in i tre förvaltningsområden – ovan och nedan gränsen till renbetesmarkerna samt Tornedalen som ett eget område. Jakttiden ska vara den samma i alla tre områdena.

Förbundet vill ha minst 50 björnar i tilldelning och föreslår att åteljakt blir tillåten i hela länet.

Vårjakt

Dessutom föreslås vårlig licensjakt mellan 15 april till 15 maj.

– Tanken med vårjakten är att om inte alla björnar fällts under höstjakten så kan resterande del fällas då, säger Mikael Samuelsson, ordförande i Jägareförbundet Norrbotten, till Norrbottens-Kuriren.

Förbundet ser risk för att kompetens bland björnjägarna försvinner från länet om licensjakter fortsätter att ställas in.

Jägareförbundet pekar på att nuvarande jakttryck på björnstammen, med tyngd på skyddsjakter i norra länsdelen, medför att björnarna ökar i de kustnära och folktäta områdena.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser