60 procent av vildsvinen i Axel Sannös studie bar på farliga magsjukebakterier. Han lägger fram sin doktorsavhandling i höst. Foto: Privat och Gettyimages
Så slipper du matförgiftning orsakad av vildsvinskött
Uppsala (JJ) En ny svensk studie visar att 60 procent av vildsvinen bär på farliga matförgiftningsbakterier. I Jaktjournalens webbradio ger SLU-forskaren Axel Sannö handfasta tips på hur man hanterar vildsvinskött på ett säkert sätt.
Axel Sannö har gjort två studier – dels på två svenska gods och dels i cirka 30 lokala populationer varifrån jägare skickat in kött för provtagning. Det visade sig att 75-80 procent av populationerna och 60 procent av vildsvinen i studien hade magsjukebakterierna salmonella och yersinia. Därför är det ytterst viktigt att köttet hanteras på ett säkert sätt, påpekar Axel Sannö.
JUST NU!
Halva priset och vapenförsäkring ingår
19:- /mån
Första 12 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)
Prenumerera
Tidning + digital
✔️Tidningen direkt hem
✔️Full digital tillgång
49 kr / nr
Ingen bindningstid
Prenumerera