Annons
Så kan utländska jägare få förtur i fjälljakten - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
6 månader sedan fjälljakt
Utländska jägare kan under vissa försättningar få förtur till fjälljaktenspremiären. Arkivbild: Per Jonson
Så kan utländska jägare få förtur i fjälljakten

Människor som bor i Sverige har förtur i småviltsjakten i fjällen från 25 augusti till 15 september. Men det finns möjlighet för utländska jägare att också få förtur - om de kan visa på närmare anknytning till Sverige.

– I de vanligaste fallen handlar det om svenska medborgare som är bosatta utomlands, eller personer som jobbar i Sverige eller äger en en fastighet här, berättar Peter Jonsson, jakthandläggare vid länsstyrelsen.

Ett aktuellt exempel är en norrman, som äger en fastighet i Västerbotten.

– Vi går in i fastighetsregistret och kollar vem som äger lagfarten, säger Peter Jonsson.

Den aktuelle Norrmannen har meddelats beslut om förtur i fjälljakten. Förturen gäller till hösten 2025.

Måste äga fastigheten

Länsstyrelsens personal inskärper dock i beslutet villkoret är att mannen kvarstår som ägare till fastigheten i Västerbotten.

”Länsstyrelsen vill påminna om att kriteriet för att få jaga är det du äger en fastighet i Sverige, vilket gör att du måste äga fastigheten i Sverige under tiden du jagar och inte bara under ansökningstiden. Du förlorar möjligheten att köpa en jakttillstånd under angiven tid om ägarförhållanden ändras”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

– Vid ett ägarbyte finns inte förutsättningen längre att hävda ”närmare anknytning till Sverige”, kommenterar jakthandläggare Peter Jonsson.

Hittills i år har länsstyrelsen i Norrbotten fått in 56 ärenden där människor hävdar närmare anknytning till Sverige och vill ha förtur till fjälljakten. Det är en mindre ökning jämfört med föregående år.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!