35 småländska kor dog nyligen av botulism sedan en död räv rullats in i en ensilagebal som korna åt av. Fallet har lett till flera frågor till redaktionen och därför har Jaktjournalen sökt svar hos Karin Persson Waller, statsveterinär på SVA.
Karin Persson Waller vid Statens veterinärmedicinska anstalt väljer att svara på våra frågor skriftligt.
Vad är det för bakterier som orsakar botulism, och var finns de?
Sjukdomen orsakas av mycket giftiga ämnen, så kallade botulinumtoxiner, som under vissa förutsättningar produceras av bakteriearten Clostridium botulinum. Bakterien förekommer över hela världen och återfinns i jord och vattenrik miljö där lämningar av djur och insekter bidrar till goda, syrefattiga tillväxtbetingelser för bakterien.
Hur kan en död räv sprida botulism via en ensilagebal?
Det är mest troligt att räven dog av andra orsaker och att kroppen blev förorenad av botulinumbakterier från marken efter döden. Förhållandena i ruttnande kadaver är förmånliga (t ex syrefattig miljö) för att bakterierna ska kunna växa till och gifter bildas. Detsamma gäller om kadaver kommit med i t ex en ensilagebal som också innebär en syrefattig miljö. Det har ingen betydelse vilket djurslag kadavret kommer ifrån. Om t ex nötkreatur äter foder som innehåller botulinumtoxin kan de bli sjuka i botulism.
Blir rävar sjuka?
Det mest troliga är att räven dog av andra orsaker. Rävar kan få botulism men enligt Henrik Uhlhorn på SVA:s känner man inte till några sådana fall hos vilda rävar. Det finns dock sjukdomsutbrott där farmade rävar blivit sjuka via förorenat foder, skriver Karin Persson Waller.
Så kan en död räv orsaka botulism och död hos kor
