Jaktnyheter

Så har nye ”jaktministern” skrivit om varg och jaktkortspengar

Peter Kullgren (infälld) är jägare och kristdemokrat. Nu har han utsetts till landsbygdsminister och får ansvar för jaktfrågor. Bild: Skärmdump och Gettyimages, montage

Hemma i Värmland är jaktkompisarna i full färd med älgjakt. I Stockholm har en av medlemmarna i laget, Peter Kullgren, precis utsetts till ny landsbygdsminister. Jaktjournalen har försökt få fram vad vår nye jaktminister vill föra för politik.

"}}

– Jag kunde ana att det skulle bli så här. Jag hoppas att det blir bra, säger en av jägarna i Peter Kullgrens jaktlag i Värmland om jaktkompisens ministerpost.

– Du, jag måste fortsätta jakten nu, tillägger han.

Området där nye landsbygdsministern jagar är i allra högsta grad drabbat av vargar.

Det var på tisdagen som Sveriges nye statsminister, Ulf Kristersson, meddelade att 41-årige kristdemokraten Peter Kullgren från Värmland blir ny landsbygdsminister och får ansvar för bland annat jaktfrågorna. Därför är han inte med på älgjakten i laget i Värmland där han varit medlem i många år.

”Tror vi blir jättebra”

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet i Värmland, välkomnar utnämningen av Peter Kullgren.

– Det tror vi blir bra. Det är viktigt att det är en person som har erfarenhet av vargproblematiken. KD har varit väldigt tydliga med sitt ställningstagande med 170 vargar – nu är det upp till bevis, säger Anders Olsson.

Jaktjournalen har sökt Peter Kullgren via alla tillgängliga telefonnummer men inte lyckats nå honom.

Några googlingar visar vad nye ministern tycker om hanteringen av jaktkortspengar. Så här har han bland annat skrivit offentligt på webben:

”Helt uppåt väggarna”

”Sveriges Jägare löser årligen ett jaktkort. Det statliga jaktkortet. Utan det får man inte delta i jakt. Oavsett om du jagar eller bara deltar.

Det blir en ansenlig summa pengar totalt. Viltvårdsfonden delar ut pengar till mycket bra, men något som är helt uppåt väggarna är att jägarna finansierar organisationer som direkt vill motverka jakten och jägarnas intressen.

Det vill KD ändra på och det framgår tydligt i vår jakt- och viltvårdsmotion, som vi lagt på riksdagens bord.

Jaktkritikerna är en organisation som nu sökt av jägarnas pengar. En organisation som vill motverka löshundsjakten och jakt med hagelvapen, för att nämna ett par delar ur deras ansökan.

Det är Naturvårdsverket som beslutar vilka som ska få medel. Det enda rätta är naturligtvis att de pengar som jägarna betalar ska gå till jaktfrämjande viltvård. Annars är det statliga jaktkortet bara en förtäckt skatt som jägare betalar.

Jag vill inte finansiera organisationer som vill försvåra för nuvarande eller kommande generations jägare.

Punkt slut”, skriver Peter Kullgren.

”Max 170 vargar”

Svensk Jakt citerar en debattartikel som Peter Kullgren skrev i Svensk Jakt för ett år sedan. Där står det så här:

”Kristdemokraterna anser att stammen måste sänkas till max 170 vargar i Sverige och Norge 40, enligt deras beslut. Det skulle innebära 210 totalt på skandinaviska halvön. Det garanterar vargens överlevnad med god marginal. Och mer varg än så ska vi inte ha. För i andra vågskålen ligger landsbygdens överlevnad.”

Kravet på 170 vargar i Sverige har brett stöd i Riksdagen. Även Centerpartiet delar den ståndpunkten.

Peter Kullgren var kommunalråd i Karlstad innan han fick posten som vice partisekreterare i Kristdemokraterna. 2018 blev han partisekreterare.