30 älgar GPS-märks i trakterna av Ängra nordväst om Ljusdal. Arkivbild: Gettyimages

Så gick det till när dräktig älgko märktes av forskare – Ljusnan rapporterar

SLU och Sveaskog ska studera hur älgar påverkats i ett område där det i somras rasade en stor skogsbrand. Tidningen Ljusnan är med när en sövd och dräktig älgko hittas "olyckligt" fastkilad mellan två stubbar.

Ljusnan skriver i sin pappersupplaga att 30 älgar i skogarna kring Ängra, norr om Ljusdal, ska förses med GPS-sändare. Ängra var ett av de branddrabbade områdena sommaren 2018. Tidningens utsände är med när en dräktig älgko sövts med pilgevär från en helikopter. Hon ligger illa till, ”olyckligt” fastkilad mellan två stubbar, skriver den utsände reportern. .- Först gäller säkerhet för människor, sedan är det älgens säkerhet, säger Fredrik Stenbacka, forskningsingenjör vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, till Ljusnan.

20 kor, 10 tjurar

Älgkon sover inte utan är omtöcknad och ger ifrån sig små ljud när hon får en fleecfilt över ögonen, skriver Ljusnans utsände. Man tar alla möjliga prover och mått på älgkon, konstaterar att hon är dräktig. Det tas många prover – för att man ska slippa utsätta djuret för flera sövningar och den stress det innebär, skriver Ljusnan. 20 kor och 10 tjurar ska GPS-märkas och sedan ska forskarna och Sveaskog följa deras liv. – Det är bra kvalitet på älgarna, de är riktigt stora. De här älgarna ska man vara stolt över i Hälsingland, säger Anders Johansson, jakt- och klövviltansvarig vid Sveaskog, till Ljusnan. Den sövda älgkon rapporteras reser sig på lite ostadiga ben och strosar iväg, rapporterar Ljusnan. Hennes liv ska följas via GPS-sändaren i tre år. Sedan måste ska hon sövas igen eftersom sändaren ska bytas ut. Förhoppningen är också att man ska kunna märka björnar i området, så att man ska se vad de äter och hur de rör sig i förhållande till älgarna.