Så förenklar du flåarbetet med hjälp av bandybollar

Under en jakt i Härjedalen uppmärksammades en hög med bandybollar i ett slakteri. Malplacerade kan tyckas, men när väl älgen var skjuten och slakten tog vid blev det snabbt klarlagt vad de orange bollarna var bra till.

Bandybollen blir ett stopp som skadar skinnet.

Ett vanligt sätt att avlägsna skinnet på älg är att först flå ner älgens bakhasor mot låren, för att sedan fästa skinnet mot backen i någon kedja eller krok och sedan med hjälp av någon lyftanordning hissa upp älgen. Skinnet dras då loss av sig självt och kniven behöver bara användas minimalt.

Alla har vi nog varit med om hur skinnet glider ur snaran eller helt enkelt går sönder när man hissar upp älgen för att skinnet inte håller för den höga belastningen.

Bandyboll och vajer.

Strypsnara

Ett enklare och säkrare sätt är att i golvet fästa vajrar med funktion som en strypsnara och sedan placera en bandyboll som bilden visar. Bollen kommer att fungera som ett stopp och snaran stryper effektivt åt runt bollen utan att skada skinnet.

När du har hissat älgen så högt att du inte kan vara med och hjälpa till med kniven om det skulle behövas så sänker du ner älgen igen och gör ett omtag med bollarna högre upp. Nu kan du hissa igen. I övrigt gör ni som vanligt, se nedan.

Halva älgen

När ni fått av skinnet dit revbenen börjar eller liknande är det lämpligt att ta av frambenen vid knäleden samt göra snitt in mot bröstbenet och flå lös skinnet runt frambenen in mot kroppen.

När detta är gjort fortsätter ni att lyfta älgen och ni behöver då endast använda kniven vid avlägsnandet av själva skallen. Har älgen horn som ska sparas eller om hornen har rejäla taggar är det bra att ta bort skallen innan arbetet startar. Man repar lätt hornen i backen när älgen hissas och när ni kommit en bit upp kan hornen som hamnar under skinnet göra hål i detsamma.

Allt kommer tillbaka

I dag är älgskinnen inte värda någonting men det är inte många år sedan skinnen själva betalade den statliga fällavgiften vid försäljning. Då gäller det att skinnen är fina och inte har hål från krokar och annat som använts vid fastsättningen av skinnet mot golvet.

Och som med allt annat så kommer saker igen, räkna med att skinnen får en renässans om några år. Om inte, så kommer ni i alla fall flå säkrare och snabbare med denna enkla lösning.

Tommy Östlund, text och foto

 

Bandybollen ger ett bra grepp om skinnet.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser