Bandybollen blir ett stopp som skadar skinnet.

Så förenklar du flåarbetet med hjälp av bandybollar

Under en jakt i Härjedalen uppmärksammades en hög med bandybollar i ett slakteri. Malplacerade kan tyckas, men när väl älgen var skjuten och slakten tog vid blev det snabbt klarlagt vad de orange bollarna var bra till.

Ett vanligt sätt att avlägsna skinnet på älg är att först flå ner älgens bakhasor mot låren, för att sedan fästa skinnet mot backen i någon kedja eller krok och sedan med hjälp av någon lyftanordning hissa upp älgen. Skinnet dras då loss av sig självt och kniven behöver bara användas minimalt. Alla har vi nog varit med om hur skinnet glider ur snaran eller helt enkelt går sönder när man hissar upp älgen för att skinnet inte håller för den höga belastningen.

Strypsnara

Ett enklare och säkrare sätt är att i golvet fästa vajrar med funktion som en strypsnara och sedan placera en bandyboll som bilden visar. Bollen kommer att fungera som ett stopp och snaran stryper effektivt åt runt bollen utan att skada skinnet. När du har hissat älgen så högt att du inte kan vara med och hjälpa till med kniven om det skulle behövas så sänker du ner älgen igen och gör ett omtag med bollarna högre upp. Nu kan du hissa igen. I övrigt gör ni som vanligt, se nedan.

Halva älgen

När ni fått av skinnet dit revbenen börjar eller liknande är det lämpligt att ta av frambenen vid knäleden samt göra snitt in mot bröstbenet och flå lös skinnet runt frambenen in mot kroppen. När detta är gjort fortsätter ni att lyfta älgen och ni behöver då endast använda kniven vid avlägsnandet av själva skallen. Har älgen horn som ska sparas eller om hornen har rejäla taggar är det bra att ta bort skallen innan arbetet startar. Man repar lätt hornen i backen när älgen hissas och när ni kommit en bit upp kan hornen som hamnar under skinnet göra hål i detsamma.

Allt kommer tillbaka

I dag är älgskinnen inte värda någonting men det är inte många år sedan skinnen själva betalade den statliga fällavgiften vid försäljning. Då gäller det att skinnen är fina och inte har hål från krokar och annat som använts vid fastsättningen av skinnet mot golvet. Och som med allt annat så kommer saker igen, räkna med att skinnen får en renässans om några år. Om inte, så kommer ni i alla fall flå säkrare och snabbare med denna enkla lösning.

Tommy Östlund, text och foto