Så blir björnjakten 2019 i Gävleborg

Nu har länsstyrelsen i Gävleborg beslutat om tilldelningen i höstens björnjakt.

Tilldelningen i årets björnjakt i Gävleborg blir den samma som i fjol - 50 björnar. Foto: Gettyimages

Totalt får 50 björnar fällas.

SVT Gävleborg rapporterar att områdesindelningen också blir den samma som vid fjolårets jakt – 40 björnar i det västra området och 10 i det östra.

Viltförvaltningsdelegationen har bestämt att Gävleborg ska ha 360 björnar. Med spillningsinventeringen som underlag beräknar länsstyrelsens personal att det finns 448 björnar i länet.

– En tilldelning på 50 björnar innebär att avskjutningen omfattar ett större antal björnar än vad som motsvarar den årliga tillväxten i länet och kommer i och med det att sänka björnstammen i länet. En tilldelning på 50 individer syftar till att inom en femårsperiod, då det är dags för nästa spillningsinventering i länet, nå länets förvaltningsmål på ett kontrollerat sätt, säger Sara Waern vid Länsstyrelsen Gävleborg i ett pressmeddelande som refereras av SVT.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser