Jaktnyheter

S-riksdagsman tar strid för älgstammen

Mikael Dahlqvist (s) vill minska skogsbolagens inflytande - och rovdjurstrycket - på älgstammen. Foto: Gettyimages och Socialdemokraterna Värmland, montage

Socialdemokratiske riksdagspolitikern Mikael Dahlqvist vill ändra på reglerna så att den svenska älgstammen kan räddas. Han vill minska skogsbolagens makt över förvaltningen – och minska rovdjursstammarna.

– Jag har skrivit en motion till riksdagen – eftersom älgstammen är hotad på många ställen. Man måste få en bättre ordning på förvaltningen, säger Mikael Dahlqvist, som tidigare varit kommunalråd i värmländska Hagfors och suttit i riksdagen för Socialdemokraterna sedan 2014.

Han medverkade på måndagsmorgonen i P4 Värmland och berättade om sina tankar kring älgstammen. För Jaktjournalen förklarar MIkael Dahlqvist om älgförvaltningen:

– Bland annat tycker jag att markägarnas roll ska ses över. De har en högre ambition i avskjutningen – och de har ofta också sista ordet när förvaltningen bestäms. Jag tycker att man måste se över det här, säger Mikael Dahlqvist.

Han har kollat runt i Värmland och funnit att många jägare ställer in årets jakt på grund av den svaga älgstammen.

– Men vissa lag tvingas jaga trots att de inte vill. Det är fel när det kommer larmrapporter om att älgstammen är på väg ned ganska kraftigt. Sedan har vi björn och varg och jag tycker att man ska se över hela saken, säger Mikael Dahlqvist.