S-nej till fler björnar och järvar i Jämtlands län

Socialdemokraterna i Jämtland vänder sig emot planerna på att öka miniminivåerna för järv och björn i Jämtlands län. – Skadorna på rennäringen måste begränsas, säger S-märkta kommunalrådet i Strömsund, Susanne Hansson.

Susanne Hansson, kommunalråd i Strömsund, och Socialdemokraterna i Jämtland säger nej till fler björnar och järvar. Foto: Gettyimage och privat, montage

Länstidningen Östersund skriver i sin pappersupplaga att länsstyrelsen föreslagit att miniminivån för årliga järvföryngringar ökas från 23,5 till 34.

För björn föreslås miniminivån höjas från 36 till 37 föryngringar, enligt Niklas Rumm på länsstyrelsen.

– Det handlar om att björnstammen och järvstammen minskat i vissa län i de norra förvaltningsområdet. Följden blir då, enligt förslaget, att Jämtland ska höja sina miniminivåer, säger Niklas Rumm till Jaktjournalen.

Nej från Socialdemokraterna

Kommunalrådet i Strömsund, Susanne Hansson, anser att det känns orimligt med tanke på renskötseln.

– Det är Socialdemokraternas uppfattning i länet. I det här fallet företräder jag inte kommunen, säger Susanne Hansson till Jaktjournalen.

Häromveckan gästade renskötare från Tåssåsens sameby Riksdagen och berättade bland annat man förlorar mellan 40 och 50 procent av årskalvarna till rovdjuren.

Susanne Hansson pekar på att Riksdagen beslutat om max tio procents förluster på renhjordarna till rovdjur.

– När det gäller björnstammen har diskussionen här varit att den ska minskas, säger Susanne Hansson.

Till rovdjurssituationen i Jämtland ska också läggas lodjur, kungsörn och en vargföryngring som Naturvårdsverket beslutat om.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser