Annons
Rovdjursföreningen överklagar licensjakten på varg i samtliga sex revir | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
6 månader sedan licensjakt 2021 varg
Rovdjursföreningen drar ”testikelkortet” när det gäller överklaganden av licensjakten i samtliga sex revir och pekar på att varghannar kan ha kryptorkism, ett argument som inte fått forskarstöd. Foto: Gettyimages
Rovdjursföreningen överklagar licensjakten på varg i samtliga sex revir
Hänvisar till att varghannar kan ha testikelproblem

Rovdjursföreningen överklagar jakten på sammanlagt 33 vargar i januari. Enligt ett pressmeddelande är argumentet för samtliga län som berörs av jakten att vargarna lider av ”inavelsdepression” med genetiska missbildningar som minskar livskraften.

Det handlar om att det finns varghannar som har kryptorkism, vilket innebär att inte båda testiklarna har hamnat i pungen. Men i Rovdjursföreningens pressmeddelande kallas det för ”kroptorkism”.

”Har överklagat för varje revir som berörs”

– Vi har överklagat licensjakten för varje revir som berörs, säger Magnus Orrebrant, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen och hänvisar i pressmeddelandet till den ”extremt dåliga situationen” för den svenska vargstammen i ett ”genetiskt perspektiv”.

– Inaveln är i sin tur orsakad av en allt för liten populationsstorlek i kombination med allt för få invandrade finskryska vargar. Det råder ingen brist på finskryska vargar som försöker vandra in till Sverige, men bara under 2020 dödes tre finskryska vargar i skyddsjakt i Norrbotten, kommenterar Magnus Orrebrant.

Ingen genetisk viktig varg i reviren

Licensjakten på sammanlagt 33 vargar gäller sex revir. För till exempel Gävleborg gäller det sex vargar i reviret Prästskogen, norr om Kårböle, och sex vargar i Gullsjön väster om Ockelbo. Båda reviren delas med grannlän.

Länsstyrelsen i Gävleborg motiverar licensjakten med att vargarna i de två reviren har besökt bebyggelse vid flera tillfällen och att de orsakar både och skador och oro. Det ska heller inte finnas någon genetiskt viktig varg i reviren, enligt länsstyrelsen.

Att kryptorkism varken ger infertila varghannar, eller ses som ett tecken på inavel, har Jaktjournalen skrivit om tidigare.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!