Rovdjursföreningen drar ”testikelkortet” när det gäller överklaganden av licensjakten i samtliga sex revir och pekar på att varghannar kan ha kryptorkism, ett argument som inte fått forskarstöd. Foto: Gettyimages

Rovdjursföreningen överklagar licensjakten på varg i samtliga sex revir

Rovdjursföreningen överklagar jakten på sammanlagt 33 vargar i januari. Enligt ett pressmeddelande är argumentet för samtliga län som berörs av jakten att vargarna lider av ”inavelsdepression” med genetiska missbildningar som minskar livskraften.

"}}

Det handlar om att det finns varghannar som har kryptorkism, vilket innebär att inte båda testiklarna har hamnat i pungen. Men i Rovdjursföreningens pressmeddelande kallas det för ”kroptorkism”.

”Har överklagat för varje revir som berörs”

– Vi har överklagat licensjakten för varje revir som berörs, säger Magnus Orrebrant, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen och hänvisar i pressmeddelandet till den ”extremt dåliga situationen” för den svenska vargstammen i ett ”genetiskt perspektiv”.

– Inaveln är i sin tur orsakad av en allt för liten populationsstorlek i kombination med allt för få invandrade finskryska vargar. Det råder ingen brist på finskryska vargar som försöker vandra in till Sverige, men bara under 2020 dödes tre finskryska vargar i skyddsjakt i Norrbotten, kommenterar Magnus Orrebrant.

Ingen genetisk viktig varg i reviren

Licensjakten på sammanlagt 33 vargar gäller sex revir. För till exempel Gävleborg gäller det sex vargar i reviret Prästskogen, norr om Kårböle, och sex vargar i Gullsjön väster om Ockelbo. Båda reviren delas med grannlän.

Länsstyrelsen i Gävleborg motiverar licensjakten med att vargarna i de två reviren har besökt bebyggelse vid flera tillfällen och att de orsakar både och skador och oro. Det ska heller inte finnas någon genetiskt viktig varg i reviren, enligt länsstyrelsen.

Att kryptorkism varken ger infertila varghannar, eller ses som ett tecken på inavel, har Jaktjournalen skrivit om tidigare.