Licensjakt på varg i Värmland överklagas bland annat med argumentet att stammen inte tål jakt för att den är inavlad och har testikelproblem i form av kryptorkism. Men att kryptorkida varghannar är ett problem för reproduktionen i vargstammen har avvisats i en SLU-studie. Foto: Gettyimages

Testikelproblem argument när vargjakt överklagas

Vargvärnare väntas gå ut på bred front för att överklaga licensjakten på sammanlagt 33 vargar i januari. När det gäller Värmland, där det är jakt på sex vargar i Immenreviret och tre i det norsk-svenska reviret Römskog, hänvisas bland annat till att vargar har testikelproblem när jakten i Römskog överklagas. Men det saknas vetenskapligt stöd för det argumentet.

"}}

Både Svenska Rovdjursföreningen Ulvetid i Danmark har överklagat beslutet av länsstyrelsen i Värmland om licensjakt i reviret Römskog. Vargvärnarna pekar bland annat på att vargstammen har för hög inavelsgrad, vilket leder till testikelproblem i form av kryptorkism, när den ena testikeln inte kommit ner till pungen. Därmed finns risk att den gynnsamma bevarandestatusen för vargstammen hotas om fler vargar skjuts, påstår organisationerna.

Men på den punkten finns inget stöd från forskare och annan expertis.

När det fällts elva varghannar under licensjakten 2011 upptäcktes hos Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA, att två av dem hade kryptorkism.

Testikelproblem ses ej som inavel

– Vi drar inte några slutsatser om att kryptorkism beror på ”kraftig inavel” utan det kan också vare en ärftlig defekt. Det här är en egenskap som man kan ärva vidare utan att det är fråga om inavel. Vi gör alltså ingen bedömning av om de här missbildningarna är ett resultat av inavel, kommenterade Olov Andersson, informationschef på SVA, till Jaktjournalen.

2019 gjordes ett examensarbete vid fakulteten för veterinärmedicin vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Testiklar från 221 vargar i SLU-studie

Testiklar från 221 vargar som inkommit till SVA sedan 2003 undersöktes i studien. 51 var infertila och hos 16 individer kunde fertilitet med säkerhet inte bedömas.

Tio vargar har noterats i en databas som kryptorkida. Sex av dem listades som fertila.

”Inga slutsatser kunde dras om huruvida en hög inavelskoefficient korrelerar med kryptorkism. Baserat på materialet som undersökts i denna studie är reproduktionspotentialen hos hanvargar i Sverige god”, sammanfattade Amanda Petersen sitt examensarbete i veterinärmedicin.

När det gäller hundar är hannar med kryptorkism vanligen fertila, men det rekommenderas att kryptorkida hannar kastreras för att säkerställa att hannen inte överför bristen till en ny valpkull.