Rovdjursföreningen fortsätter sprida uppgifter som det inte finns några belägg för. Foto: Gettyimages, montage

Rovdjursföreningen hetsar mot lodjursjakt med falskt argument

Svenska Rovdjursföreningen fortsätter att sprida felaktig information om lodjursjakten. Föreningen hävdar att licensjakten leder till att utmärglade lodjursungar hittas döda. Men uppgiften är inte sann.

Rovdjursföreningen driver just nu kampanj för att locka människor att betala in pengar till föreningen och bli lodjursfaddrar och medlemmar.

Licensjakten på lodjur beskrivs på föreningens facebooksida som grym, där de utmattade lodjuren till slut jagas upp i träd och blir skjutna.

Bild på lodjursunge och texten ”Jag vill inte dö” blandas med ett inlägg med ett rent felaktigt påstående:

”Ungen får klara sig bäst den vill och varje år hittas utmärglade ungar i naturen”, skriver Rovdjursföreningen.

Statistik från SVA för åren 2017 till 2023 visar att alla lodjursungar som hittades döda och obducerades var födda efter jakten.

Samtliga döda lodjursungar som SVA fått in under sju år har vägt mindre än tio kilo.

Det har alltså inte handlat om lodjursungar som dött på grund av att deras mödrar skjutits i licensjakten.

Samma argument i fjol

Jaktjournalen konfronterade Orrebrant med statistiken i en artikel i fjol. Men föreningen fortsätter sprida samma argument om licensjakt som orsakar utmärgling och död hos lodjursungar.

– Vi kan prata om det här lika mycket som vi gjorde i fjol. Det är i alla fall inte bra för lodjursungarna att bli lämnade utan sina mammor, säger Orrebrant.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Jägareförbundet, konstaterar att det finns exempel på lodjursungar som klarat sig på egen hand från november månad. Jakten startar som bekant 1 mars.

– Då är ungarna så stora att de klarar sig på egen hand. Dessutom lämnar de sina mödrar när brunsten börjar, säger Gunnar Glöersen.

”Vad då falska?”

Den bilden delas av Naturskyddsföreningen. På sin hemsida skriver de att lodjursungarna följer honorna fram till att de är nio-tio månader gamla.

Även viltforskaren Olof Liberg, som tidigare studerat lodjur, bekräftar uppgiften om när lodjursungar klarar sig på egen hand.

– I januari börjar de bli så stora att de deltar i jakterna tillsammans med honan. Sedan lämnar de mamman när brunsten börjar, i mars, säger Olof Liberg.

Den svenska licensjakten börjar i mars just därför att ungarna då klarar sig på egen hand och lämnar honorna.

Tillbaka till Magnus Orrebrant på Rovdjursföreningen:

– Vad då falska? Det finns väl heller ingen som har belägg för att en lodjursunge som är typ åtta-nio månader klarar sig jättebra. Det är det ingen som kan bevisa – eller har du någon forskningsrapport som visar att det går jättebra för de lodjursungarna? svarar Magnus Orrebrant.