Robert Salomonsson, här fotograferad vid en annan björnjakt, förnekar de brott han anklagas för. Foto: Privat

Robert Salomonsson och tre andra jägare åtalas för grovt jaktbrott

Den kände björnjägaren, jaktentreprenören och jaktfilmaren Robert Salomonsson och ytterligare tre personer åtalas misstänkta för grovt jaktbrott.- Det är process full av lösa spekulationer. Jag skulle ha gjort likadant igen, säger Robert Salomonsson till Jaktjournalen.

"}}

Jakten genomfördes i Dorotea i Västerbottens län den 22 augusti 2019. Det är en exceptionell historia, där en polispatrull dök upp i jaktområdet.

Polismännen följde jakten i realtid på hundpejl, de körde runt i området och hittade en oregistrerad åtel och var inom några minuter framme på platsen där björnen fälldes..

Åklagare Christer B Jarlås finner det bevisat att en 85-kilos björnhona fälldes med olagliga metoder. Åtalet bygger på att spårupptag med hund ska ha gjorts vid en illegal åtel, som inte fanns registrerad hos länsstyrelsen.

Jarlås menar också att björnen gensköts med bil innan den sköts.

Vill inte kommentera

– Jag minns inte exakt vad som står i förundersökningen och vill inte driva någon process i media. Jag kommer att lägga fram mina synpunkter vid rättegången, säger Christer B Jarlås.

I lokalmedia utvecklar han det mer:

– Regelverket är krångligt, ärendet ska prövas av domstol. Det är inte det allvarligaste jaktbrottet som man kan göra sig skyldig till. Vi får se var någonstans det landar, säger Christer B Jarlås till Västerbottens Folkblad.

Polismännen hörde skott och de såg att Robert Salomonsson och de andra åtalade jägarna förflyttade sig med bil.

Inledde eftersök

Men de åtalades berättelse går ut på att björnen skadsköts och att motorfordon användes först sedan eftersöket på björnen påbörjades.

– När jag undersökte skottplatsen hittade jag hår och såg att björnen spretade med klorna på en ram. Det är en jägares skyldighet att så fort som möjligt få tag i ett skadat djur och jag skulle ha gjort samma sak igen, säger Robert Salomonsson.

SVA:s obduktion visar att det första skottet, som avlossades på tio meters avstånd, aldrig träffade björnen. Robert Salomonsson utgick dock ifrån att den var träffad och inledde eftersök.

Personal vid länsstyrelsen i Västerbotten och polisen har funnit att sju av björnarna som Robert Salomonsson var med och fällde hade majs i magsäckarna.

Förnekar brott

Biträdande statsveterinären vid SVA Henrik Uhlhorn fann att björnen som fälldes vid jakten som nu lett till åtal, hade en 2,3 liter ”gröt” i tarmsystemet. Merparten av innehållet var majs.

Poliserna på plats fann ett tjärat träd och en mindre mängd majs vid trädets rotsystem. Både den skjutna björnen och en av jakthundarna kan knytas till platsen, genom DNA från björnskit och spår i hundpejlar.

Robert Salomonsson förnekar dock att han skulle ha använt sig av illegal åtel för att få upp spår åt hundarna.

– Det finns många djur i skogen som man kan mata med majs, och det är heller inga problem att mata björnar med majs, så länge åteln är godkänd av länsstyrelsen. Att björnar tycker om majs är väl ingen nyhet. Kolla hur många godkända åtlar det fanns i det här området kontra resten av Västerbotten. Vi har inte använt någon olovlig åtel eller startat jakten vid någon åtel, säger Robert Salomonsson.

När den här artikeln skrivs är Robert Salomonssons advokat inte tillgänglig. Han har fått rådet av sin försvarare att inte kommentera ytterligare detaljer i åtalet.

”Bortkastade skattepengar”

Men Robert Salomonsson uppger att hans näringsverksamhet med en jakt- och fiskekcamp och jaktfilmerna skadats av misstankarna.

– Jag har inte haft något annat jobb sedan 2012 och verksamheten bygger på långsiktigt förtroende och återkommande kunder. Naturligtvis har har den här processen haft en stor påverkan.

Robert Salomonsson är skarpt kritisk till att förundersökningen tagit över 2,5 år att slutföra.

– All den här informationen hade polisen redan på plats, sedan har det inte tillkommit något mer utan man har bara ältat uppgifterna om och om igen. Hela utredningen är bortkastade skattepengar, för ingen av oss har gjort oss skyldiga till något jaktbrott. Det är process full av lösa spekulationer.

I skrivande stund är det oklart när målet tas upp vid Lycksele tingsrätt.