Riksdagen röstade igenom förslaget om att inskränka klagorätten vid skyddsjakt, för personer och organisationer som inte är direkt berörda av beslutet. Arkivbild: GettyImages

Riksdagen sa JA – skyddsjaktbeslut ska inte kunna överklagas av icke berörda

Beslut om skyddsjakt är fritt för vem som helst att överklaga. Men nu har Riksdagen röstat ja för en inskränkning. Organisationer som inte är direkt berörda av skyddsjaktbeslutet kommer få begränsad klagorätt.

"}}

Frågan om vilken miljöorganisation som helst verkligen ska ha rätt att överklaga vilket svenskt skyddsjaktbeslut som helst har diskuterats länge.
Skyddsjaktsbeslut överklagas systematiskt av miljöorganisationer och jaktfientliga föreningar, och tar därmed länsstyrelsernas beslut till domstol.

KD, SD, M och C gjort gemensam sak och motionerat om att miljöorganisationernas så kallade klagorätt ska begränsas. I förra veckan fick de gehör av Miljö- och jordbruksutskottet.

Kritiker menar att en inskränkning av klagorätten är synonym med kraftigt försämrade möjligheter för allmänheten att överklaga beslut och att en inkränkning skulle vara olaglig, med hänvisning till Århuskonventionen.

Så är det inte menar partierna bakom motionen, utan det handlar om en tolkning av reglerna.

– Idag kan alla miljöorganisationer överklaga alla skyddsjaktbeslut. Vi vill enbart att berörd allmänhet och berörda miljöorganisationer ska få klaga. Det är ju märkligt att någon på ett helt annat ställe i landet ska kunna överklaga ett skyddsjaktbeslut under ett pågående angrepp på djur. Det är ju helt orimligt och något som sätter hela tanken med skyddsjakten ur spel, sa Peter Helander (C), riksdagsman och suppleant i miljö- och jordbruksutskottet samt tillika den som brukar uttala sig i jaktfrågor för Centern, till Jaktjournalen tidigare i veckan.

Avgjordes i Riksdagen

Igår var frågan om klagorätten vid skyddsjakt uppe i Riksdagen för beslut. Det blev ett Ja.

158 riksdagsledamöter röstade för Miljö- och jordbruksutskottets förslag och 24 ledamöter röstade nej. 113 Lade ner sin röst och 54 ledamöter var frånvarande.

Efter gårdagens beslut i Riksdagen är det nu upp till regeringen att gå vidare med ärendet.

En tydlig majoritet röstade igenom förslaget. Skärmavbild, riksdagen.se