Replik: Avfärdar forskarnas slutsatser om inavel

Kungsbacka (JJ) Hamiltonstövarföreningens ordförande Göran Johansson är mycket kritisk till genetikforskningen som presenterat inavelsproblem inom flera svenska jakthundsraser. Göran Johansson poängterar att hamiltonstövaren inte alls lider av inavel.

Ordföranden i hamiiltonstövareföreningen avfärdar forskarnas resultat om att det finns inavelsproblem inom rasen. Arkivfoto: Per Jonson

Enligt Göran Johansson sker ett kontinuerligt arbete med att säkerställa en låg inavelskoefficient. Hamiltonstövareföreningen har ett eget dokument som ständigt uppdateras, det så kallade RAS, rasspecifika åtgärder.

– Vi har de senaste tio åren haft en inavelskoefficient på mindre än en procent. Jag vet inte vad genetikforskarna från Stockholm fått sina uppgifter ifrån, men de stämmer inte, säger han.

Enligt Göran Johansson går det inte heller att jämföra stora jakthundsraser med gotlandsstövaren.

– Den har ju bevarandestatus och den föreningens avelsarbete skiljer sig markant från vårt. Vi vill ju avla fram bra jakthundar och har ett krav på jaktprovsmeriter för att använda hundarna i aveln. Det är som att jämföra äpplen och päron.

Hamiltonstövareföreningen har också för att säkerställa ett bra avelsutbyte lättat på jaktprovsmeritkraven. Sedan många år krävs inte längre ett jaktchampionat för att bli avelsgodkänd.

– Dessutom jobbar vi hårt med att få ner åldern på hundarna som ska i aveln, genom att uppmuntra alla unghundsägare till att starta på prov. Men jag vill verkligen poängtera att vår ras inte har ett problem med inavel, säger Göran Johansson.

 

 

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser