Rejäl licensjakt på järv i Norge i vinter

Norge har tagit beslut om rejäl licensjakt på järv i vinter. Närmare 40 procent av landets järvar får fällas med start den 10 september.

140 järvar får fällas i årets licensjakt i Norge som startar 10 september. Foto: Gettyimages

Miljödirektoratet meddelar på sin hemsida att 140 järvar får skjutas i årets licensjakt i vinter.

Jakten startar 10 september och får pågå fram till den 15 februari.

Högsta beslutande organ i Norge, Stortinget, har fastställt att landet ska ha 39 järvföryngringar, alltså honor med ungar.

2020 års siffror över antal föryngringar är inte offentliggjord ännu men det torde ligga kring cirka 60. 2019 var siffran 61.

Cirka 360 järvar

Det går i medeltal cirka sex järvar på varje föryngring och det betyder att Norge har kring 360 järvar. Nu får alltså 140 av den fällas i licensjakt. Det är 39 procent av beståndet.

I Sverige beräknades det finnas närmare 700 järvar förra vintern. Då tillät Naturvårdsverket licensjakt på 15 stycken i Jämtlands län. Tiden för jakten var den 28 november till 31 december. Snösituationen ledde till att inte enda enda järv sköts.

Naturvårdsverket meddelade då att man överväger att starta kommande licensjakter 1 oktober.

Snön gör järven svårjagad – kommande jakter kan starta 1 oktober

Inga järvar fällda under licensjakt

Licensjakt på järv blir verklighet

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼