Jaktnyheter

Rejäl licensjakt på järv i Norge i vinter

140 järvar får fällas i årets licensjakt i Norge som startar 10 september. Foto: Gettyimages
Norge har tagit beslut om rejäl licensjakt på järv i vinter. Närmare 40 procent av landets järvar får fällas med start den 10 september.
Miljödirektoratet meddelar på sin hemsida att 140 järvar får skjutas i årets licensjakt i vinter. Jakten startar 10 september och får pågå fram till den 15 februari. Högsta beslutande organ i Norge, Stortinget, har fastställt att landet ska ha 39 järvföryngringar, alltså honor med ungar. 2020 års siffror över antal föryngringar är inte offentliggjord ännu men det torde ligga kring cirka 60. 2019 var siffran 61.

Cirka 360 järvar

Det går i medeltal cirka sex järvar på varje föryngring och det betyder att Norge har kring 360 järvar. Nu får alltså 140 av den fällas i licensjakt. Det är 39 procent av beståndet. I Sverige beräknades det finnas närmare 700 järvar förra vintern. Då tillät Naturvårdsverket licensjakt på 15 stycken i Jämtlands län. Tiden för jakten var den 28 november till 31 december. Snösituationen ledde till att inte enda enda järv sköts. Naturvårdsverket meddelade då att man överväger att starta kommande licensjakter 1 oktober.
Snön gör järven svårjagad – kommande jakter kan starta 1 oktober
Inga järvar fällda under licensjakt
Licensjakt på järv blir verklighet