Regeringsskifte öppnar för ökad vargstam

ledare.jpgDen rödgröna vinsten i valet kommer med stor sannolikhet att bli en kännbar förlust för oss jägare. Mycket talar i skrivande stund, direkt efter valet, för att vi får en miljöpartist som ny miljöminister.
Det kommer med all sannolikhet att betyda en fortsatt växande vargstam, ingen licensjakt till vintern och en återhållsam skyddsjakt i samband med vargattacker på tamdjur.

Lovade stort
Timmarna före valet lovade Stefan Löfven (S) vitt och brett att vi skulle få licensjakt på varg och att skyddsjakt var en självklarhet. Tyvärr har säkert många jägare blivit lurade av hans budskap, på ett tvivelaktigt sätt lovade han precis det som vi jägare hoppats på.
Tyvärr har säkert många jägare blivit lurade av hans budskap. Jag tror inte för en sekund att han själv trodde på vad han sa – och den uppfattningen kommer jag att ha tills han bevisar något annat.

Flera förbud
Att miljöpartiet är kritiska mot flera jaktformer är väl känt. De vill bland annat förbjuda jakt med fällor och grythundsjakt. Vi kan också vänta oss en ny klåfingrighet vad gäller bly i ammunition.
Resultatet av 2014 års riksdagsval blev tyvärr att en röst på socialdemokraterna blev en röst på miljöpartiet. Ett parti som är kända för sin jaktfientliga politik och stöd till vargvärnarsidan.

Stort tapp
Moderaterna gjorde ett stort tapp och många jägare och tamdjursägare har varit besvikna då vargstammen tilläts fortsätta växa. Många lovord, men inget hände och under valets efterdyningar kan man läsa på olika sociala medier och debattartiklar att jägare i de värst utsatta vargområdena röstat på Sverigedemokraterna för att visa sitt missnöje.
Med den analysen kan man misstänka att Sverigedemokraterna kommer att växa ytterligare vid valet 2018. För med S och MP i regeringsställning talar inget för en lös­ning i rovdjursfrågan.

Jaktlagsutredningen
Jag känner också en oro för vad som blir resultatet av den pågående jaktlagsutredningen. Bland annat har man föreslagit en ny myndighet för jakt och viltförvaltning. Ett förslag som väckts sedan kritiken mot Naturvårdsverket växt för hur de hanterat vissa delar i rovdjursförvaltningen och hur de inte varit drivande i jaktfrågor.
Med den nya regeringen kommer med all sannolikhet förslaget på den nya myn­dig­he­ten att skrotas. Om vi sedan får se någon upp­ryckning på Naturvårdsverket återstår att se.Till sist kan man konstatera att båda jägareförbunden har en tuff uppgift framför sig för att försvara och utveckla den svenska jakten.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser