Regeringen glömde vikaresälen

Regeringen har beslutat om licensjakt på gråsäl. Men i Norbotten är det vikaresäl som är det största problemet för kustfisket.

Vikaresälen går hårt åt det kustnära fisket i Norrbotten. Foto: Gettyimages

– Jag tror att det beror på okunskap. Man tror att en säl är en säl, säger Ulf Lindgren, fiskare i Kalix, i Norrbotten-Kurirens pappersupplaga.

Regeringen har gett Naturvårdsverket mandat att besluta om licensjakt på gråsäl. Men för det kustnära fisket i Norrbotten är det vikaresälen som skapar bekymmer. Den är storkonsument av strömming, lax och siklöja som ger den värdefulla löjrommen.

Föreslår fiskestopp för siklöja

Enligt Norrbottens media har SLU föreslagit att siklöja inte bör fiskas i länet i år. En anledning är att vikaresälen äter åtta gånger mer siklöja än fiskarna drar upp.

Ledningen för Region Norrbotten, tidigare landstinget, har engagerat sig i sälfrågan och kämpat för säljakt.

– Vi som har tagit initiativet har hamnat utanför, säger centerpartistiske regionrådet Sven-Olov Lindfors till Norrbottens-Kuriren.

Vill ha bort handelsförbud

Tidningen rapporterar att oppositionsrådet, vänsterpartisten Glenn Berggård, anser att det är olyckligt att fisket och den biologiska mångfalden hotas av säl.

Glenn Berggård vill också, liksom de övriga politikerna i regionledningen, att EU:s förbud mot handel av sälprodukter rivs upp. Jaktjournalen har rapporterat om EU-förbudet här.

– Vi vill inte att sälarna ska sjunka till botten, säger centerpartisten Sven-Olov Lindfors till Norrbottens-Kuriren.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Ny vargattack i Småland natten mot fredagen

Ännu en vargattack mot får inträffade natten mot fredagen vid fårbesättning i Gislaveds kommun. – Sex får dödades och två får saknas, säger Jens Mattsson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼