Regeringen glömde vikaresälen

Regeringen har beslutat om licensjakt på gråsäl. Men i Norbotten är det vikaresäl som är det största problemet för kustfisket.

Vikaresälen går hårt åt det kustnära fisket i Norrbotten. Foto: Gettyimages

– Jag tror att det beror på okunskap. Man tror att en säl är en säl, säger Ulf Lindgren, fiskare i Kalix, i Norrbotten-Kurirens pappersupplaga.

Regeringen har gett Naturvårdsverket mandat att besluta om licensjakt på gråsäl. Men för det kustnära fisket i Norrbotten är det vikaresälen som skapar bekymmer. Den är storkonsument av strömming, lax och siklöja som ger den värdefulla löjrommen.

Föreslår fiskestopp för siklöja

Enligt Norrbottens media har SLU föreslagit att siklöja inte bör fiskas i länet i år. En anledning är att vikaresälen äter åtta gånger mer siklöja än fiskarna drar upp.

Ledningen för Region Norrbotten, tidigare landstinget, har engagerat sig i sälfrågan och kämpat för säljakt.

– Vi som har tagit initiativet har hamnat utanför, säger centerpartistiske regionrådet Sven-Olov Lindfors till Norrbottens-Kuriren.

Vill ha bort handelsförbud

Tidningen rapporterar att oppositionsrådet, vänsterpartisten Glenn Berggård, anser att det är olyckligt att fisket och den biologiska mångfalden hotas av säl.

Glenn Berggård vill också, liksom de övriga politikerna i regionledningen, att EU:s förbud mot handel av sälprodukter rivs upp. Jaktjournalen har rapporterat om EU-förbudet här.

– Vi vill inte att sälarna ska sjunka till botten, säger centerpartisten Sven-Olov Lindfors till Norrbottens-Kuriren.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Backgårdens Ammi laddad med jakt och skönhet

Fyraåriga gråhundstiken SE J(LÖ)CH SUCH Backgårdens Ammi fick bästa tänkbara start i livet när Bertil Sandin, Sandared, valde henne vid åtta veckors ålder. Före två års ålder presterade hon tre höga jaktprovsettor och med fin exteriör blev hon också snabbt utställningschampion.

Vi testar CZ 457 Lux

CZ presenterar en intressant utveckling från CZ 455 med flera förbättringar och bibehållet pipbytessystem!

Viltfärsgryta med heta korvar

4 pers 35 min 2 kryddiga korvar, t ex chorizo 400 g viltfärs rapsolja till stekning 1 stor gul lök 4 vitlöksklyftor 10 brysselkål, ca 200 g 150 g färska champinjoner 1 dl vitt vin 1 msk tomatpuré 3 dl kalvbuljong 2 dl grädde ca 1 tsk majsstärkelse salt och peppar 1 dl hackad persilja

Se när Fredrik fäller björnen

I går var Fredrik Johansson, Örnsköldsvik, i skogarna utanför Åsele och jagade björn. Efter ett par timmar kom jämthunden Dogge med björnen rätt på Fredrik som kunde skjuta den när den passerade vägen. På Fredriks gevär fanns dessutom en filmkamera monterad.

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.
ANNONS ▼

Annonser