Regeringen backar om EU:s vapendirektiv – jägare ska inte drabbas alls

Efter hård kritik från bland annat jägarkåren och oppositionen backar nu regeringen från det första förslaget om hur EU:s nya vapendirektiv ska införas i Sverige. Jägare ska inte drabbas alls utan lovas i stället en rad lättnader i vapenreglerna.

Regeringen gör helt om i frågan kring det kritiserade införandet av EU:s vapendirektiv i Sverige. Foto: Gettyimages

”Regeringen remitterar nu ett omarbetat förslag till ändringar i genomförandet av vapendirektivet som innebär att löstagbara magasin för halvautomatiska och repeterande vapen med kantantändning inte längre omfattas av regleringen. Det förändrade förslaget innebär att jägare överhuvudtaget inte kommer att beröras av de lagändringar som föreslås”, skriver Regeringen på sin hemsida.

Regeringen lovar ett antal förslag som ska underlätta vapeninnehav för legala vapenägare, samt att kötiderna för vapenlicenser ska kortas och att digital licenshantering ska förenkla för vapeninnehavare.

Fler lättnader utlovas

Fler vapendelar i vapengarderoberna och aktualiserat arbete med att göra ljuddämpare licensfria, är också saker som Regeringen lovar.

– Direktivet är i grunden något positivt eftersom det lägger ett regelverk på miniminivå inom hela EU, något vi behöver i den gemensamma kampen mot terrorism och gränsöverskridande brottslighet. Samtidigt ska inte legala vapenägare betungas av de nya bestämmelserna, denna förändring möter den balansen, säger inrikesminister Mikael Damberg på regeringens hemsida.

Förslaget skickas på remiss fram till den 23 augusti och ska sedan läggas fram för Lagrådet. Sedan är det dags att lägga fram förslaget för Riksdagen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser