Månadens hund

Rävmossens Clapton

Rävmossens Clapton.
Det finns jakthundar och så finns det de jakthundar som har det där lilla extra. Stjärnskottet SE(RÄV)JCH Rävmossens Clapton tillhör verkligen den sistnämnda kategorin. Vid 15 månaders ålder gick han sitt första jaktprov och vid 17 månader erhöll han jaktchampionatet på räv.
Rävmossens Clapton, eller Clabbe som han kallas till vardags, är en schillerstövare som verkligen har utmärkt sig. Under sina tre år så har han åstadkommit mer än de flesta stövarna gör under en livstid. – Om man ska summera Clabbe med ett ord måste det vara naturbegåvning, säger Magnus Lauri och får en instämmande nick av delägaren Thommy Sundell.

Samarbete

Året var 2013 och Magnus var i behov av en rävhund till. Hemma på gården stod redan en rävpiska från den erkända rävkenneln Ekmarkens, men Magnus kände att han var i behov av en hund till. – Pappa till Clabbe är Nässjöns Astock (Månadens hund i JJ 12.14). Det är Thommy som har fött upp Astock. Jag ringde till Thommy och frågade om det fanns någon parning efter honom, berättar Magnus. När samtalet led mot sitt slut föreslog Thommy att de skulle köpa en valp ihop, vilket Magnus tyckte var en bra idé. Thommy och Magnus fann varandra direkt, eftersom de delade samma passion – rävjakt. Valet föll på parningen mellan SM-tvåan Nässjöns Astock och SM-trean Axi.
Thommy Sundell och Magnus Lauri är stolta ägare till Rävmossens Clapton.

Thommy Sundell och Magnus Lauri är stolta ägare till Rävmossens Clapton.

Engagerade i rasen

Det är tydligt att båda ägarna brinner för schillerstövarrasen. Thommy är avelsråd och ordförande för Svenska Schillerstövarföreningen samt sitter med i styrelsen för Svenska Stövarkubben. Magnus sitter med i Svenska Schillerstövarförenings styrelse som suppleant och är valphänvisare i föreningen. – Det som driver mig att lägga ner så mycket tid för rasföreningen är att visa vilken duktig rävhund schillerstövaren är och att få prata med så mycket likasinnat folk som delar samma passion för rävjakt som jag har, berättar Magnus.

Spikrak karriär

Enligt Svenska Stövarklubbens regelverk får man inte starta på jaktprov förrän hunden är 15 månader. När Clabbe var 15 månader startade Magnus och Thommy honom på hans första särskilda rävprov, som resulterade i ett förstapris. En vecka senare var det dags igen, fast nu med en ny domare och en ny provmark. Även här visade Clabbe vad han gick för och fixade sitt andra förstapris. Det var intensiva veckor för Magnus och Thommy och följande veckor startades Clabbe på två stycken elitprov. Stövarnas elitprov skiljer sig från de andra jakthundstypernas jaktprov. Under två dagar måste hunden prestera ett förstapris ena dagen, och minst ett andrapris andra dagen. – Vi hade otur på vårt första elitprov, säger Thommy och fortsätter. – Han gick väldigt länge på ett slag, och när slaget gick ut på älven vågade vi inte låta honom gå längre. Men veckan efter körde Clabbe ihop två raka förstapris och kunde titulera sig Svensk jaktchampion på räv. – Klart det hade varit roligt att köra fram honom på första försöket, men han löste det ju med bravur andra gången, berättar en stolt Magnus Lauri.
Rävmossens Clapton är en ädel schillerstövare.

Rävmossens Clapton är en ädel schillerstövare.

Höga egenskapspoäng

Att Clabbe är en brutal jaktmaskin behöver inte diskuteras. Men det som är väldigt anmärkningsvärt är att han inte har ett prisprov under 60 egenskapspoäng. Något som är väldigt högt för stövarproven. – Clabbe har allt. Han har jaktlusten, snabba slagarbeten, bra tapptarbete och så grytmarkerar han. Det är mer regel än undantag att vi får hämta honom från gryten och ofta då har han grävt in sig en bra bit i grytet, berättar Thommy och fortsätter på sin breda småländska: Enligt min mening måste en rävhund väcka på slag, det är tveklöst en av rävhundens grundstenar, hävdar Thommy.

Mycket jakt

Fördelarna att vara två ägare till en hund är att den får jaga mycket. Thommy är pensionär och jagar nästan varje dag, antingen med Clabbe eller med Clabbes farmor Queen som han också äger. Magnus jobbar nätter och får också väldigt mycket tid till att vara ute i skogen med hundarna. – Min chef erbjöd mig ett chefsjobb för ett tag sedan, men jag tackade nej. Visst går jag upp i lön, men ingen lön i världen får mig att ge upp att jaga så mycket som jag gör nu. Det är ju det jag lever för, säger Magnus.

Beprövad i avel

En duktig jakthund bör användas i avel. Svenska Schillerstövarföreningen har som mål att en hanne får användas i två kullar, sedan ska kullarna utvärderas och om det har slagit väl ut får hannen fyra parningar till. Clabbe har, trots sin unga ålder, fått tre kullar med tre olika tikar. En av dem var dock inte planerad. Magnus passade sin kompis unga schillertik och hundarna gick ihop varje dag. Det visade sig att tiken löpte tyst och två månader senare hade tiken fått valpar. – Det var väldigt olyckligt, men turligt nog var de inte nära besläktade, säger Thommy och fortsätter: – Nu ska det bli spännande att se vad det blir av valparna, jag och Magnus har sparat en hanne från den första kullen, avslutar Thommy.
Rävslag i nosen.

Rävslag i nosen.

3 bästa egenskaperna:

1. Jaktlusten, ger alltid hundra när hunden är i skogen. Spelar ingen roll vilket väder. 2. Slagarbetet, tar väldigt kalla slag och arbetar fort på dem. Ofta snabba upptag. 3. Skallet, ett väl nyanserat flertonigt skall som ofta får rävarna att bukta snävt.

SE(RÄV)JCH Rävmossens Clapton SE34401/2013

Efter: RR SE(RÄV)JCH SEUCH Nässjöns Astock S34435/2009

Undan: RR SE(RÄV)JCH Axi S32529/2006

Ägare: Magnus Lauri och Thommy Sundell, Piteå.

Uppfödare: Johan Henriksson, Ljungby.

Utställning

2014

SVSTK  Dennis Liljeberg     Excellent    JUNKL

SVSTK  Ann Carlström     Very Good JUNKL

2015

SVSTK Gunnar Norlin   Very Good JKL

SVSTK Ted Karlsson    Excellent, CK, CERT, BIR

SKK      Arvid Göransson  Excellent, CK, Cert, Cacib, BIM

 

Jaktprov

2014

SVSTK Roy Rönnbäck 1:a 60 ep

SVSTK Bo Nilsson       1:a 60 ep

SVSTK Gunnar Hansson 0:a 24ep

SVSTK Gunnar Alfredsson – Startar ej.

SVSTK Gunnar Hansson 1:a 61 ep

SVSTK Erik Hansson      1:a 63 ep  1 EKL Godkänt Championat: SE(RÄV)JCH