Jaktnyheter

Rasmus Boström fick skjuta 261-kilos björnhane

Rasmus Boström med den stora björn han fällde på söndagen för plotten Blaser och finnstövaren Lynx. Foto: Privat
Hassela (JJ) Efter att ha upplevt en del "stolpe ut-jakter" lyckades det ordentligt på söndagen för Rasmus Boström. Han fällde en gammal hanbjörn på 261 kilo.
– Vi fick tips av en kille som sett en björn vid en väg vid 19-tiden i lördags. Vi släppte Blaser på söndagsmorgonen och han spårade kanske två kilometer och det blev ståndskall i upptaget, berättar Rasmus. Han funderar på om det verkligen var samma björn som tipsaren uppmärksammat dem på. – Känns lite märkligt att den bara skulle ha förflyttat sig två kilometer på tolv timmar. Killen som berättade om björnen för oss sa att den inte var så jädra stor, säger Rasmus. Vid första försöket att smyga in på ståndet flyttade sig björnen cirka 1,5 kilometer. – Anders Lindqvist stod på pass och björnen passerade på 70 meters avstånd utan att han kom åt den. Men han såg att det var en stor björn.

Släppte Lynx också

Stefan Lindströms stövare Lynx släpptes också och båda hundarna jobbade med björnen när Rasmus och Stefan smög sig in. – Det var väldigt risigt och plötsligt kom björnen sakta, sakta smygande i bakspåren. Jag kunde skjuta den lugnt och fint på kanske 15 meters avstånd, berättar Rasmus. Det visade sig vara en gammal hanbjörn med dåliga tänder som fälldes i det östra jaktområdet i Gävleborgs län. Rasmus har jagat i olika områden i Dalarna och Gävleborg i årets björnjakt. – Vi har krånglat med en del för gamla spår, känns det som. Och så har det blivit stolpe ut flera gånger när björnarna antingen gått in i fel områden eller det blivit fullskjutet. Några björnar har man dock lyckats fälla i bland annat delområde 1 i Dalarna. – Nu fortsätter vi jakten i Västernorrland, säger Rasmus.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21