Protesterar mot statens insatser vid vargattacker

Stockholm (JJ) Svenska fåravelsförbundet fortsätter sin protest mot samhällets sätt att hantera vargattacker som inträffar vid fårgårdar. Den 14 juni hålls en manifestation i Stockholm.

Svenska fåravelsförbundet planerar en manifestation med anledning av vargattacker mot fårgårdar. Foto: Gettyimages

Förbundet agerar bland annat med anledning av attackerna på Molstabergs gård, där fårägarna beslutat lägga ned verksamheten efter den senaste attacken som dödade uppemot 65 får.

Tidningen ATL berättar att Svenska fåravelsförbundet söker polistillstånd att arrangera en manifestation i Stockholm den 14 juni klockan 11. Den exakta platsen är ännu inte klar.

En namninsamling pågår och planen är att den ska överlämnas till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht eller någon annan representant för Regeringen.

Vill att staten tar ansvar

– Vi vill skapa en dialog. Vi vill berätta om vad som behövs för att fårnäringen överhuvudtaget ska kunna finnas kvar. Som det är nu försvårar myndigheterna för oss, exempelvis när man inte godkänner skyddsjakt på varg och när man diskuterar om att man ska sänka ersättningen från länsstyrelsen för djur som blir rivna av rovdjur. Vi vill att staten ska ta sitt ansvar och betala ut full ersättning för sargade och rivna får, säger Svenska Fåravelsförbundets Claudia Dillman till ATL.

Hon pekar på att det är en fråga om biologisk mångfald i det betade markerna – och en förutsättning för ängar och öppet landskap.

AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser