Protesterar mot nytt EU-förslag om rovdjur

Umeå (JJ) Svenska samernas riksförbund protesterar mot det senaste EU-förslaget som stoppar jakt på stora rovdjur.

Företrädare för Svenska samerans riksförbund är kritiska till EU-förslaget om rovdjur. Foto: Gettyimages

EU-kommissionen har lagt fram förslag till nya rådgivande ”guidelines” för hotade arter. Förslaget är bland annat att gynnsam bevarandestatus för exempelvis varg, björn och lodjur i framtiden ska anges lokalt.

Det skulle innebära att det inte går att ha licensjakt och skyddsjakt på de stora rovdjuren om inte gynnsam bevarandestatus är uppfylld i länet där jakten ska bedrivas.

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner varnar för att det kommer att innebära varg i hela landet, också i renskötselområdet. Läs om förslaget här och här.

”Fick veta det bakvägen”

– Redan idag är det tillräckligt svårt för våra medlemmar att få skyddsjakt. Vi har påtalat det för regeringen och kommer också att yttra oss när förslaget går ut på remiss, säger Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef och jurist på Svenska samerans riksförbund.

Både hon och ordföranden i Svenska samerans Riksförbund, Niila Inga, är kritiska till att varken EU-kommissionen eller miljö- och energidepartementet informerade om EU-förslaget.

– Vi fick veta det bakvägen, konstaterar Niila Inga.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser