Hästarna vid Ramsele Fältrittklubb stressas av närgångna björnar. Nu står polisen beredd att gripa in. Arkivbild: Gettyimages

Polisen beredd avliva närgångna björnar vid ridklubb

Monia Häggkvist och Ramsele Fältrittklubb har haft problem med närgångna björnar sedan i maj. Länsstyrelsen har krävt bättre dokumentation på björnarnas närvaro, men nu står polisen beredd att ingripa.- Så här kan det inte fortgå. Risken är att någon människa skadas, säger Mikael Backman vid polisen i Sollefteå.

"}}

Det är närgångna björnar som rört sig runt ridanläggningen frekvent sedan i våras och så sent som förra veckan fick 20 hästar panik i hagen.

– De kom skenande i full fart och en häst trasade sönder en hasled. Det visade sig att en björn satt och bajsade på en väg 300 meter från hagen – en person tog kort på alldeles färsk spillning, berättar Monia Häggkvist, som är ridskolechef på Ramsele Fältrittklubb.

Problemen med björnarna började i maj. På polisens uppdrag har jägaren Robin Strömqvist varit till ridskolan och försökt stöta bort björnar med hundar.

Plottar och blandrashundar

– Vi har varit där kanske fem gånger och släppt både plottar och blandrashundar. En gång lyckades vi stöta bort björnen några kilometer och då höll den sig borta från gården några dagar. Men i något fall har björnarna vänt tillbaka till ridklubben när de haft hundarna efter sig, berättar Robin Strömqvist.

Han tror att det rör sig om flera björnar, både mindre och större. Det lokala jaktlaget vittnar också om att det finns en vuxen björnhona i området.

– De brukar ringa när de ska ut och jaga, så att vi kan låta bli att rida ut då. Senaste berättade de att ingen älg fanns i området – men istället en väldigt aggressiv björnhona. Jag är livrädd för att hästar ska få panik och någon ryttare ramla och skada sig, säger Monia Häggkvist.

Hon har varit i kontakt med länsstyrelsen två gånger om skyddsjakt, men där har beskedet varit att björnarnas närvaro måste dokumenteras bättre, med exempelvis kameror, innan det kunde bli tal om skyddsjakt.

”Oskyggt beteende”

– Jag har full förståelse för att de är oroliga för att hästar kan bli skrämda och människor skadade. Jag är orolig eftersom det är björnar med oskyggt beteende och därför bevakar jag ärendet och kan fatta ett snabbt beslut om avlivning. Då använder jag paragraf 9 i Jaktlagen, säger Mikael Backman, viltsamordnare och polisinspektör vid polisområde södra Ångermanland.

Hur blir det om det handlar om flera björnar?
– Det är ett bekymmer. Men jag tror personligen att det rör sig om en större och en mindre björn. Om jag fattar ett beslut om avlivning enligt paragraf nio i Jaktlagen måste björnen befinna sig i direkt anslutning till ridanläggningen och utgöra en fara. svarar Mikael Backman.

I årets björnjakt fick 85 björnar fällas i Västernorrland. Året före var tilldelningen 25 björnar.